ДЕВЕТА МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА БЕОГРАДСКЕ БЕРЗЕ

Ситуација у региону на тржишту капитала је веома слична: берзе су мале, њихов промет низак, а утицај берзе на економију недовољан. После пада берзанских индекса на тржишту капитала у Србији у 2009. години, индекси су се у 2010. опоравили, али је то још недовољно

berzaДевета међународна конференција Београдске берзе Upgrade in Belgrade 2010. окупила је 18. новембра у Београду бројне представнике финансијских институција из Србије и региона. Актуелна дешавања на домаћем, регионалним и европским тржиштима, као и очекивани трендови, утицала су на избор тема за овогодишњу конференцију: Kако доћи до стабилности финансијског тржишта, Пут српског тржишта капитала до ЕУ, Нове технологије и финансијске иновације. Ова међународна конференција организује се сваког новембра од 2002. године и представља један од највећих скупова представника домаћих и страних тржишта капитала у региону.

„Српска економија још је под утицајем кризе, опоравак је слаб, а стање на тржишту капитала у Србији слично је као и у земљама региона“, оценио је Венсан Дежер, шеф делегације Европске уније у нашој земљи, на отварању ове конференције.

Дежер је упозорио да још постоји ризик од фискалне експанзије и напоменуо да Влада мора да покрене реформу јавног сектора и јавних предузећа. Он је подсетио да се бруто домаћи производ (БДП) у Србији смањио за три одсто у 2009. години, а криза је захватила Србију док је још била у транзицији.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: