DIGITALNI VODIČ: Cvrkut marketinga

Da li koristite “društvene mreže” za promociju onoga što nudite?

Kad je devetnaestogodišnji Mark Zukenberg svojevremeno u svojoj studentskoj sobi na Harvardu osmislio način da preko interneta poveže prvo sve studente sa svog univerziteta, a potom sve američke koledže, možda je imao viziju da će napraviti najveću društvenu mrežu u istoriji – a možda i nije. Ambicije su, po svoj prilici, rasle sa početnim uspesima, svaki novi stepenik je otvarao nove vidike i nove mogućnosti.

Čist rezultat: “Fejsbuk” u ovom momentu ima oko 700 miliona članova, sa dobrim izgledima da se preko ovog internet sajta u sasvim dogledno vreme druži jedna šestina čovečanstva. Možda nije nevažno ni to što je, sa 26 godina, Zukenberg “težak” oko šest milijardi dolara.

Sličnu istoriju ima i “tviter”, sajt za komuniciranje sa najviše 140 slovnih znakova. Kad je servis zaživeo u julu 2006, mnogi su se pitali kome to treba i čemu jedna takva šašava zamisao: da drugima u jednoj ili dve rečenice javljamo šta nam se dešava. Ali po starom pravilu da svaka roba (ili usluga) nađe svog kupca (pogotovo ako je besplatna), danas se stiglo dotle da “tviter” (u prevodu “cvrkutanje”) ima 160 miliona korisnika, koji emituju 65 miliona “cvrkuta” dnevno.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: