SAGIV MEGER, PLAZA CENTRI: Ekskluzivno i luksuzno u centru Beograda

 Izgradnjom poslovne kule, tržnih centara i hotela, na mestu bombardovane zgrade saveznog MUP-a u ulici Kneza Miloša, glavni grad će dobiti novi, velelepni objekat kakav imaju najveće svetske metropole

Sagiv Meger

Lokacija u beogradskoj ulici Kneza Miloša je apsolutno jedinstvena, rekao bih čak da je to jedna od najboljih lokacija na Balkanu. Za nas je to veoma prestižan, veoma specijalan projekat: kupiti zgradu koja je simbol destrukcije i pretvoriti je u lepu znamenitost grada.

Ovako je Sagiv Meger, direktor Plaza centara za Srbiju i Češku, prokomentarisao novi investitorski poduhvat koji očekuje ovu kompaniju. Naime, zgrada bivšeg saveznog MUP-a, teško oštećena u bombardovanju NATO 1999. godine, prodata je pre tri godine, posle četvrtog tendera, za oko 29 miliona evra izraelskoj kompaniji. Posle prikupljanja svih potrebnih dozvola, uskoro bi trebalo da na tom mestu počne izgradnja luksuznih hotela sa pet zvezdica, tržnih centara i poslovnih kula.

– Smatramo da je Srbija spremna da započne novi razvojni ciklus. Nama je to poznato jer se naš pristup pokazao kao uspešna formula i u Mađarskoj, gde smo ušli pre 15 godina, a prisutni smo i u više od 14 zemalja – kaže Sagiv Meger.

• Plaza centri su na srpsko tržište ušli 2007. godine i već su investirali oko 100 miliona američkih dolara. Trenutno postoje tri projekta u Srbiji – dva u Beogradu i jedan u Kragujevcu, koji je već u izgradnji.

– Pre kupovine bilo koje lokacije pravimo detaljnu studiju izvodljivosti. Faktori koji igraju najvažniju ulogu u odlučivanju o održivosti projekta jesu makro uslovi u zemlji, zatim gradu, opštini, samo susedstvo… Veoma je važna pristupačnost i vidljivost lokacije, kao i naseljenost, odnosno populacija koja može da podrži projekat. Sve to zbog toga što u slučaju šoping centara mi nameravamo da izgradimo mesto gde ljudi mogu da provode svoje vreme, da kupuju, ali i da dovedu svoju porodicu, naprave rođendansku zabavu, odu u bioskop ili na kuglanje…

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: