PLANETA BIZNIS: Flert dve izgubljene duše

Nokija i Majkrosoft koji još zarađuju velike profite, ali nisu sasvim uhvatili korak sa 21. vekom, nagoveštavaju vezu

U biznisu, kao uostalom i u svemu drugom, kad nešto ne ide, onda nešto treba menjati. Neka iskustva iz prve decenije ovog veka sugerišu, međutim, da su promene još potrebnije – kad sve dobro ide.

Dve korporacije koje su u poslednjem kvartalu prošlog veka bile sinonimi inovacije i poslovnog uspeha, američki Majkrosoft i finska Nokija, prvi u biznisu kompjuterskog softvera a drugi u mobilnoj telefoniji, u minuloj dekadi su se nekako zamorile. I dalje su veoma profitabilne i lideri u svojim oblastima, ali bez nekadašnjeg sjaja.

Majkrosoft još drži primat u „vindovsima“, glavnom operativnom sistemu za personalne računare, koji se još izuzetno prodaje, kao i njegov „ofis“ paket za kancelarijsko poslovanje, ali u oba slučaja to je više rezultat starih navika nego entuzijazma korisnika.

Drugi rastu brže. Epl, naprimer, ima i operativni sistem i računare koji su, po ocenama korisnika, nekako više „seksi“ od onih kojima je pogon ono što su smislili programeri Bila Gejtsa. Gejts, doduše, već treću godinu nije operativni šef, ali jeste predsednik čija je poslovna filozofija još dominantna u Redmondu, država Vašington, gde je sedište ove kompanije koja globalno zapošljava blizu 90.000 ljudi (i ima filijalu i u Beogradu).

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: