РУМУНИ ПРЕКО ЛЕСКОВЦА ШИРЕ ТРЖИШТЕ ГРАЂЕВИНСКИХ СЕНДВИЧ ПАНЕЛА: Долазе бољи дани за лесковачке металце

Компанија са 120-годишњом традицијом „Терастил“ купила пропалу фабрику „Интерлеминд“ на првој аукцији и ускоро покреће производњу без субвенције државе

Менаџмент фабрике „Терастил“ Србија: Срђан Станимировић, Александру Станеана и Зоран Цвијовић

Лесковачка фабрика за производњу грађевинских панел сендвича „Интерлеминд“ добила је новог власника. Реч је о компанији „Терастил Србија“, која је део система „Терапласт групе“, румунске компаније која важи за једног од водећих произвођача инсталација и декора, прозорских профила, сендвич панела и поцинкованих конструкција, ПВЦ прозора. Ова компанија спада у сам врх произвођача грађевинских сендвич панела и лидер је на тржишту галванизованих челичних конструкција.

По речима Александруа Станеана, генералног директора компаније „Терастил Србија“, лесковачка фабрика купљена је за 4,3 милиона евра. Румуни су већ почели са улагањем 2,7 милиона евра у репарацију фабрике, превасходно производног процеса сендвич панела, док ће се део средстава искористити за увођење нове линије за производњу грађевинских панела од камене вуне. Додатно се планира четири милиона евра обртног капитала, пре свега за потребе процеса производње.

Нови власник планира да својим производима покрије тржиште Балкана, бивших југословенских република, затим Бугарске, Албаније, Мађарске, јужног дела Румуније и северног дела Грчке. Почетак производње планиран је за септембар. До сада је примљено седамнаест радника, већином бивших радника „Интерлеминда“, од којих је њих четрнаест у првој половини августа провело две недеље на обуци у матичној фабрици у Бистрици на северу Румуније. Према плану, у фабрици ће бити места за четрдесет радника.

„Интерлеминд“ су чиниле две фабрике – погон који се бави производњом грађевинских панела и Фабрика пластифицираних лимова, својевремено један од најбољих лесковачких колектива. Пошто су се одвојиле, погон који се бави производњом сендвич панела, почетком јуна купили су Румуни из стечаја, док Фабрика пластифицираних лимова и даље чека купца. „Интерлеминд“ је најпре 2005. године купила бугарска фирма из Софије, али је уговор раскинут, а радници су већ четири године „на белом хлебу“.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ЕКОНОМЕТАР У САРАДЊИ СА УДРУЖЕЊЕМ ПОСЛОВНИХ ЖЕНА: Нема колективних годишњих одмора за јавну управу
  • У ПOРAСTУ РAЗВOJ E–КOMEРЦ УСЛУГA У СРБИЈИ: Интeрнeт прoдaвницe зa тргoвцe
  • СAJMOВИ EНEРГETИКE, ЗAШTИTE ЖИВOTНE СРEДИНE И ПAMETНИХ TEХНOЛOГИJA OД 4. ДO 6. OКTOБРA: Eнeргичнo дo „Нoвe eнeргиje“
  • OСИГУРAЊA ОД OДГOВOРНOСTИ У ВИНEР ШTEДИШE OСИГУРАЊУ: Прeднoсти oсигурaњa од oдгoвoрнoсти из дeлaтнoсти
  • Aгрoбизнис oтвaрa врaтa сaрaдњи Србиje и Tурскe
  • OTВOРEНA УMETНИЧКA ГAЛEРИJA У НЛБ БAНЦИ БЕОГРАД: Нови простор за уметност
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (8): Продавац треба увек да има позитиван став
  • Следећи број Економетра излази 10. октобра 2017.
Podelite ovaj tekst: