МОЖЕ ЛИ НОВАЦ НЕДЕПОЗИТНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА ДА УБРЗА РАЗВОЈ МАЛИХ И СРЕДЊИХ ПРЕДУЗЕЋА: Предузетницима потребни нови извори финансирања

Србија је једна од ретких земаља у Европи у којој се привреда финансира готово искључиво задуживањем код комерцијалних банака. Предузетници су заинтересовани за нове изворе финансирања јер многима банкарске позајмице нису доступне. Алтернативни извори финансирања подстакли би оснивање нових предузећа и развој постојећих, тврде стручњаци, а из Народне банке најављују да је закон у припреми

Лана Недељковић је десет година градила банкарску каријеру, а онда је, мотивисана жељом да искаже своју креативност, одлучила да покрене сопствени бизнис. Знала је да није лако и да неће на почетку пословања добити позајмицу од банке за почетни капитал. Морала је да га обезбеди сама иако је знала да је то, како каже, спорији начин за напредовање. Но, другог избора није ни имала, јер је Србија једна од ретких земаља у којој се привреда финансира готово искључиво задуживањем код комерцијалних банака. Након три године припреме и темељне разраде идеје, она је крајем прошле године отворила Фердинанд кнедле, локал у којем се производи старинска посластица, као и топла чоколада на штапићу, али и у којем се продају врхунски домаћи џемови од самониклог биља.

– У последње време сам чест гост предавач на разним семинарима који се тичу предузетништва и најтежи одговор ми је управо на питања како доћи до почетног капитала. На жалост, не постоји могућност да банке финансирају почетнике, а то би било од огромне помоћи при покретању сопственог бизниса. Фонд за развој, са друге стране, има старт ап кредите, али ми и поред веома квалитетног бизнис плана, који је један од услова да се конкурише, нисмо успели да се уклопимо у неколико ставки са поприлично дугог списка које морају да се испуне да би се могло конкурисати. Верујем да је тако са већином људи који су се понадали да ће кроз Фонд за развој имати подршку. Плашим се да баш због недостатка извора финансирања многе добре идеје остају само на папиру, без могућности реализације – каже Лана Недељковић.

Иако је свој бизнис сама финансирала, она каже да би кредитно финансирање требало да буде нормално и олакшавајуће чак и када постоје сопствена средства и када се бизнис већ започне те да би и сам развој био убрзанији.

– Тренутно сам у фази прикупљања документације за јавни конкурс Града Београда за помоћ предузетницима. Мислим да ћу овог пута успети да све папире прикупим на време, а један од услова је био да послујемо годину дана – објашњава Лана Недељковић.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ЕКОНОМЕТАР У САРАДЊИ СА УДРУЖЕЊЕМ ПОСЛОВНИХ ЖЕНА: Нема колективних годишњих одмора за јавну управу
  • У ПOРAСTУ РAЗВOJ E–КOMEРЦ УСЛУГA У СРБИЈИ: Интeрнeт прoдaвницe зa тргoвцe
  • СAJMOВИ EНEРГETИКE, ЗAШTИTE ЖИВOTНE СРEДИНE И ПAMETНИХ TEХНOЛOГИJA OД 4. ДO 6. OКTOБРA: Eнeргичнo дo „Нoвe eнeргиje“
  • OСИГУРAЊA ОД OДГOВOРНOСTИ У ВИНEР ШTEДИШE OСИГУРАЊУ: Прeднoсти oсигурaњa од oдгoвoрнoсти из дeлaтнoсти
  • Aгрoбизнис oтвaрa врaтa сaрaдњи Србиje и Tурскe
  • OTВOРEНA УMETНИЧКA ГAЛEРИJA У НЛБ БAНЦИ БЕОГРАД: Нови простор за уметност
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (8): Продавац треба увек да има позитиван став
  • Следећи број Економетра излази 10. октобра 2017.
Podelite ovaj tekst: