МИЛОШ КОСТИЋ: Зелена енергија – бизнис и начин живота

Милош Костић је свој предузетнички пут почео у породичној фирми која се бавила заваривањем, а данас је сувласник компаније која је изградила највећу соларну електрану у Србији. Капацитет електране смештене у Кладову је два мегавата, што значи да може струјом да снабдева 400 кућа годишње. Његове компаније су пројектовале и изградиле соларну електрану за робну кућу ИКЕА у Београду, а недавно су почели са продајом и уградњом пуњача за електричне аутомобиле

Милош Костић – заљубљеник у зелену енергију и свој посао

– Да би се постигао успех мора да се ради. Морају чак да се раде два или три посла – каже у разговору са екипом магазина Економетар Београђанин, машински инжењер Милош Костић (39). Зато уопште не чуди што је овај млади предузетник сувласник три компаније – МТКомекс, Соларис Енерџи (Solaris Energy) и ЦЕEФОР (CEEFOR).

Почео је у металском сектору, као руководилац породичне фирме МТ-Комекс, али је одлука да 2009. прихвати додатни посао у америчкој консултантској компанији Encon Services International, која се бави енергетском ефикасношћу, потпуно променила његов пословни пут и усмерила га на обновљиве изворе енергије. Задржао је породично предузеће које је наследио од оца након завршетка факултета 2003. и основао још два. Направио је својеврсни „чаробни троугао“ – компанија ЦEЕФОР се бави пројектовањем, Соларис Енерџи инвестира у објекте који производе енергију из обновљивих извора – изградили су највећу домаћу соларну електрану од 2 МW која се налази у Кладову, а МТКомекс, између осталог, изводи радове.

– На факултету сам студирао процесну технику а додатно сам се специјализовао за енергетску ефикасност. Дипломски рад ми је био на тему смањења загађења животне околине кроз смањење утрошка фосилних горива. Моја пословна страна је формирана много раније. Док сам растао уз оца, који је 1993. основао МТ-Комекс, учио сам шта су рачуни, предрачуни, отпремнице, књиговодство и већ тада сам спознавао како треба да изгледа пословање једне фирме. Када сам му ставио диплому на сто отац ми је препустио вођење фирме. У наредних шест, седам година водио сам МТ-Комекс и сарађивали смо са великим фирмама US Steel-om, Гошом, Лолом, бродоградилиштима. Међутим, 2009. је наступила економска криза која је металски сектор уназадила толико да се он до данашњих дана није опоравио. Сигнали су били очигледни, те године је US Steel угасио 10 од 15 високих пећи у свету. Схватио сам да металски сектор иде низбрдо и да нешто морамо да мењамо – објашњава Милош Костић како се окренуо инвестицијама у обновљиве изворе енергије.

Баш у то време, позвао га је професор са Машинског факултета, Горан Јанкес, да оде на разговор за посао у поменуту америчку консултантску кућу. Милош му је споменуо да води своју фирму која је у то време запошљавала 25 заваривача, али га је професор замолио да се ипак појави на разговору. Испоставиће се да је одлука да оде на разговор била судбоносна.

Панорамски изглед соларне електране у Кладову

– Мени се посао који су ми нудили јако свидео. Требало је да као инжењер радим студије оправданости за пројекте који су конкурисали за кредитну линију ЕБРДа од 60 милиона евра, намењену енергетској ефикасности и обновљивим изворима енергије по критеријумима те банке. Сарадња је трајала две године, постигли смо јако добре резултате јер је пласирана половина одобрених средстава већ у првој години. Тада се, заправо, мења цело моје пословно усмерење и отварају ми се видици за обновљиве изворе енергије и енергетску ефикасност – каже Костић.

По истеку ангажовања у америчкој компанији, 2011. са професором Гораном Јанкесом оснива фирму ЦEЕФОР (Центар за енергетску ефикасност и одрживи развој) која се бави пројектовањем и консалтингом, а са два партнера из Крагујевца, такође искусна предузетника, Николом Врућинићем и Сашом Ненадовићем, инвестициону компанију Соларис Енерџи која је изградила поменуту соларну електрану.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ЕКОНОМЕТАР У САРАДЊИ СА УДРУЖЕЊЕМ ПОСЛОВНИХ ЖЕНА: Нема колективних годишњих одмора за јавну управу
  • У ПOРAСTУ РAЗВOJ E–КOMEРЦ УСЛУГA У СРБИЈИ: Интeрнeт прoдaвницe зa тргoвцe
  • СAJMOВИ EНEРГETИКE, ЗAШTИTE ЖИВOTНE СРEДИНE И ПAMETНИХ TEХНOЛOГИJA OД 4. ДO 6. OКTOБРA: Eнeргичнo дo „Нoвe eнeргиje“
  • OСИГУРAЊA ОД OДГOВOРНOСTИ У ВИНEР ШTEДИШE OСИГУРАЊУ: Прeднoсти oсигурaњa од oдгoвoрнoсти из дeлaтнoсти
  • Aгрoбизнис oтвaрa врaтa сaрaдњи Србиje и Tурскe
  • OTВOРEНA УMETНИЧКA ГAЛEРИJA У НЛБ БAНЦИ БЕОГРАД: Нови простор за уметност
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (8): Продавац треба увек да има позитиван став
  • Следећи број Економетра излази 10. октобра 2017.
Podelite ovaj tekst: