МЛАДИ АГРОНОМ ОДЛУЧИО СЕ ЗА ПОСАО СУШЕЊА ВОЋА НА КЕЛЕБИЈИ КОД СУБОТИЦЕ: Суве шљиве и чипс од јабука

Мишо Олајош Нађ годинама се надао да ће пронаћи посао у струци, а онда је кренуо у сопствени бизнис – изградио је сушару у коју је уложио 3.000 евра. Сушара има соларне панеле, обрада воћа је без било каквих адитива и додатака, па већ сада „Летро“ не може да подмири све захтеве тржишта

Мишо Олајош Нађ у опреми за рад, поред машине за вађење коштица

Са дипломом мастер агронома Мишо Олајош Нађ, из насеља Келебија код Суботице, најпознатијег прелаза на граници са Мађарском, неколико година безуспешно је тражио посао. Акција ангажовања агронома саветника кратко је трајала у Србији, а сталне похвале које је добијао као најбољи, нису му отварале пут ни до једног радног места. Онда је, готово случајно, у његовој породици почела да се разматра идеја коју су узгред чули – о увозу сушеног воћа. Уколико је то исплатив посао, зашто га не би сами овде радили, усред Војводине где уз сваку сеоску кућу постоји дрво неког воћа.

Три године касније, после савладаних безброј бирократских и фискалних препрека Мишо Олајош Нађ је власник предузећа „Летро“ за сушење воћа. Након прве године која је прошла у „минусу“, већ је почео да бележи скромну добит, али важније од тога му је што, када ујутру у шест часова уђе у погон, он почиње да пева, без обзира на то што ће, вероватно, из погона изаћи тек око поноћи. Када смо га посетили, била је сезона вишања, и док се коштице не изваде из више од тоне црвеног плода, нема ни тренутка одмора.
Погон „Летро“ сушаре подигао је у насељу Келебија и Мишо Олајош Нађ за Економетар објашњава да га је подизање објекта, који је требало да задовољи све законске нормативе, коштало око 30.000 евра. Новац је углавном сакупила његова шира породица. Од државе је добио 160 хиљада динара на име самозапошљавања, али је, каже, држави вратио бар 100 хиљада динара кроз разне дажбине. Управо то претерано администрирање и стално плаћање ставки за чију сврху и намену не види оправдање, оптеретили су му почетак рада.

– Желели смо одмах да све уредимо строго по прописима. Зато имамо и малу кухињу, мушку и женску свлачионицу, а такође и гардеробу, погон у којем радимо, просторију за паковање, хладњачу и сушару. Сушара има соларне панеле, а пошто се овде ради обрада воћа без било каквих адитива и додатака, сматрали смо да је и то важно да обезбедимо, прича Мишо Олајош Нађ.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ЕКОНОМЕТАР У САРАДЊИ СА УДРУЖЕЊЕМ ПОСЛОВНИХ ЖЕНА: Нема колективних годишњих одмора за јавну управу
  • У ПOРAСTУ РAЗВOJ E–КOMEРЦ УСЛУГA У СРБИЈИ: Интeрнeт прoдaвницe зa тргoвцe
  • СAJMOВИ EНEРГETИКE, ЗAШTИTE ЖИВOTНE СРEДИНE И ПAMETНИХ TEХНOЛOГИJA OД 4. ДO 6. OКTOБРA: Eнeргичнo дo „Нoвe eнeргиje“
  • OСИГУРAЊA ОД OДГOВOРНOСTИ У ВИНEР ШTEДИШE OСИГУРАЊУ: Прeднoсти oсигурaњa од oдгoвoрнoсти из дeлaтнoсти
  • Aгрoбизнис oтвaрa врaтa сaрaдњи Србиje и Tурскe
  • OTВOРEНA УMETНИЧКA ГAЛEРИJA У НЛБ БAНЦИ БЕОГРАД: Нови простор за уметност
  • УЖИЧКИ ПРОФЕСОР ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА ОДЛУЧИО СЕ ЗА ЗАНИМЉИВ БИЗНИС: Брикетима штити еколошки здраву средину
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (8): Продавац треба увек да има позитиван став
  • Следећи број Економетра излази 10. октобра 2017.
Podelite ovaj tekst: