ДАСКЕ И ОКЛАГИЈЕ ИЗ ЋУПРИЈЕ У КУХИЊАМА ШИРОМ СВЕТА: Од столарске радионице до ИКЕИНОГ партнера

Све је почело од једне презентације у Тополи на којој се појавило неколико фирми из Србије које су биле заинтересоване и чак отпочеле сарадњу са ИКЕОМ, али су брзо „испале из колосека“, док је фабрика „Јасен Лукић“ из Параћина једина одржала континуитет сарадње са шведским гигантом

Чувене ИКЕИНЕ оклагије и даска за сецкање

Ћупријска фирма „Стандард фурнитур Србија“ („Standard furniture Serbia“) једини је српски добављач шведске компаније ИКЕА која однедавно има робну кућу и у Србији. Купци из наше земље доскора нису могли да купују производе ове фабрике у Србији, јер она извезе све што произведе. Тек са отварањем робне куће у Бубањ потоку надомак Београда, могу у својој земљи да пазаре кухињске даске и оклагије, као и намештај са деловима произведеним у Ћуприји.

Претеча фабрике „Стандард фурнитур Србија“ је столарска радионица „Јасен Лукић“ која је почела производњу у једној параћинској гаражи са пет радника. Прекретницу представља почетак сарадње са ИКЕОМ 2004. године. О томе како је почела сарадња са ИКЕОМ, за Економетар објашњава Миодраг Перовић, финансијски директор фабрике „Стандард фурнитуре Србија“.

– Сарадња је почела са фабриком „Јасен Лукић“ у Параћину 2004. године. Пре тога, 2002. године организована је презентација у Тополи на којој су се окупили произвођачи заинтересовани да раде за ИКЕУ. Поред осталих, била је и породична фирма из Параћина „Јасен Лукић“ која је отпочела скромну сарадњу са ИКЕОМ. Биле су ту и фирме из других градова, Ариља, Панчева, Лесковца, Крагујевца, Злота, које су такође почеле сарадњу са шведским произвођачем, али нису одржале континуитет. Фабрика „Јасен Лукић“ је до 2010. године имала двадесетак запослених. ИКЕА је у једном тренутку имала велики број коопераната по целом свету, а онда је променила пословну политику сарадње са великим бројем коопераната који имају мали промет и започела обрнуту политику – смањила је број сарадника, али је повећала обим производње и промета. Тако је почела да инвестира и у фабрику „Јасен Лукић“ кроз лизинг аранжман.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ЕКОНОМЕТАР У САРАДЊИ СА УДРУЖЕЊЕМ ПОСЛОВНИХ ЖЕНА: Нема колективних годишњих одмора за јавну управу
  • У ПOРAСTУ РAЗВOJ E–КOMEРЦ УСЛУГA У СРБИЈИ: Интeрнeт прoдaвницe зa тргoвцe
  • СAJMOВИ EНEРГETИКE, ЗAШTИTE ЖИВOTНE СРEДИНE И ПAMETНИХ TEХНOЛOГИJA OД 4. ДO 6. OКTOБРA: Eнeргичнo дo „Нoвe eнeргиje“
  • OСИГУРAЊA ОД OДГOВOРНOСTИ У ВИНEР ШTEДИШE OСИГУРАЊУ: Прeднoсти oсигурaњa од oдгoвoрнoсти из дeлaтнoсти
  • Aгрoбизнис oтвaрa врaтa сaрaдњи Србиje и Tурскe
  • OTВOРEНA УMETНИЧКA ГAЛEРИJA У НЛБ БAНЦИ БЕОГРАД: Нови простор за уметност
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (8): Продавац треба увек да има позитиван став
  • Следећи број Економетра излази 10. октобра 2017.
Podelite ovaj tekst: