DRUGI ZDRAVSTVENI SAMIT: Zbližavanje privatnog i javnog zdravstva

Privatni sektor trenutno ima neiskorišćene kapacitete koji mogu da posluže da se dopuni ono što fali javnom sektoru, stručno i organizaciono je na visokom nivou i ima finansijsku moć da ulaže u ono što je tržištu potrebno – kaže dr Jasmina Knežević iz BelMedic-a

Jasmina Knežević

Jasmina Knežević

Neki od glavnih problema privatnog zdravstva i prepreka njegovoj integraciji u javni zdravstveni sistem jesu nepostojanje jedinstvenog privrednog registra pružalaca zdravstvenih usluga i nedostatak modela za pravovremenu razmenu podataka između Agencije za privredne registre (APR) i Ministarstva zdravlja, odnosno nemogućnost adekvatnog praćenja podataka. Zato bi trebalo raditi na formiranju pomenutog registra i izmeni zakonskih rešenja.

Ovo su samo neki od zaključaka predstavnika zdravstvenog sistema Srbije koji su se 8. maja okupili u Beogradu na drugom Zdravstvenom samitu. Organizator konferencije o strategiji za unapređenje zdravstvenog sistema u Srbiji bila je TGI Group International, a pokrovitelji Asocijacija privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije i Udruženje proizvođača inovativnih lekova, dok je sponzor samita bila farmaceutska kuća Roš (Roche). Učesnici konferencije su, zajedno sa uglednim stručnjacima iz međunarodnih i evropskih institucija, razmatrali strategije daljeg razvoja onkologije u Srbiji, mogućnosti i modalitete integracije privatnog zdravstvenog sektora u jedinstveni zdravstveni sistem, značaj inovativne terapije za podizanje efikasnosti lečenja pacijenata, kao i formiranje registara pacijenata, kao važnog segmenta racionalizacije resursa u zdravstvu.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • PRIVREDA OČEKUJE POZITIVNE REZULTATE ZAKONA O INSPEKCIJSKOM NADZORU Siva ekonomija problem broj jedan
  • MINISTAR RASIM LJAJIĆ U VRNJAČKOJ BANJI NAJAVIO VEĆA ULAGANJA Nove investicije oko 70 miliona dinara
  • Ministri posetili štand Dunava na Sajmu poljoprivrede
  • AKTIVNOSTI SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA – SAM Menadžeri sa članovima Fiskalnog saveta
  • POSLOVNA SAZNANJA Život je kao reka
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Dobro naciljajte svoje ciljeve
  • DR VESNA MATIĆ: FINANSIJE SRPSKE (1) Kosta Cukić – otac srpskog dinara
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2015.
Podelite ovaj tekst: