UVOD U BIZNIS: Naš put u EU

Novija istorija o našoj želji da postanemo članica Evropske unije pokazuje da što mi više želimo da se priključimo, utoliko nam se cilj udaljava.

Radojka Nikolić

Radojka Nikolić

Razni su datumi i godine bili u opticaju, ali evo najnovijeg: Gaetano Masara, izvršni direktor kompanije Dženeral Elektrik za jugoistočnu Evropu, kaže u intervjuu za ovaj broj našeg magazina, da se nada „da će pregovori koji Srbiju vode ka članstvu u Uniji između 2020. i 2022. godine, teći što je brže moguće“. Gospodin Gaetano je visokopozicionirani direktor veoma moćne američke kompanije i budući da ima poslovne planove vezane za ovaj region, izvesno je i da ima dobre informacije. Tim pre je zanimljiv drugi deo njegove izjave u vezi sa našim članstvom u EU. Naime, on smatra da bi tada trebalo da u EU uđu i ostale zemlje jugoistočne Evrope a to znači – Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, „sporna teritorija“ Kosovo (kako je navodi Vikipedija) i mi.

I eto nama još jednog termina u izgledu, na dugom putu Srbije u EU.

Ako se sećate, već neko vreme smo se oslanjali na informaciju da ćemo postati članica EU 2018. godine. Čak je pre godinu dana Sebastijan Kurc, austrijski ministar spoljnih poslova, prilikom posete Beogradu, najavio da će Srbija možda 2018. godine postati članica EU, te da će Austrija pružiti snažnu podršku za članstvo.

Kad ste novinar možete čuti i videti mnogo toga, pa sam, na primer, još 2006., na jednom međunarodnom skupu u Beogradu, ali sa koga se nije moglo izveštavati, od engleskih analitičara čula upravo istu informaciju: Srbija i region jugoistočne Evrope trebalo bi da postanu članovi EU 2018. godine.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • PRIVREDA OČEKUJE POZITIVNE REZULTATE ZAKONA O INSPEKCIJSKOM NADZORU Siva ekonomija problem broj jedan
  • MINISTAR RASIM LJAJIĆ U VRNJAČKOJ BANJI NAJAVIO VEĆA ULAGANJA Nove investicije oko 70 miliona dinara
  • Ministri posetili štand Dunava na Sajmu poljoprivrede
  • AKTIVNOSTI SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA – SAM Menadžeri sa članovima Fiskalnog saveta
  • POSLOVNA SAZNANJA Život je kao reka
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE Dobro naciljajte svoje ciljeve
  • DR VESNA MATIĆ: FINANSIJE SRPSKE (1) Kosta Cukić – otac srpskog dinara
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. juna 2015.
Podelite ovaj tekst: