ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ „СИГМА ИНЖЕЊЕРИНГА”

Приватна иницијатива је опала и 90 одсто грађевинаца ради за државу, њене институције, град или општину, каже Зоран Златковић, један од извођача радова на спортској хали „Чаир“

sigma-inzenjeringКада сам почео да се бавим овим послом, један деда из фамилије рекао ми је: „Синко, добро је што си се определио за грађевинарство, јер оно задње пропада“. Грађевина повезује четрдесетак извођача. Конкретно, да би се изградио један стан, ангажују се 42 разна извођача, од зидара, тесара и фасадера, до молера, паркетара, керамичара, електричара, водоинсталатера, машинаца.

Овако за Економетар почиње своју животну причу Зоран Златковић, дипломирани грађевински инжењер, оснивач и власник Привредног друштва за грађевинарство „Сигма инжењеринг“, чије је седиште у Смедеревској Паланци, а у Нишу има регистровану радну јединицу. Бави се извођењем грубих радова у грађевинарству, гради стамбене, пословне, индустријске, спортске и друге објекте, како за познатог наручиоца, тако и за тржиште. Радове изводи у многим градовима Србије, од Београда до Лесковца. Иако је криза погодила и грађевинце, „Сигма инжењеринг“ опстаје и непрекидно ради и гради од свог оснивања, јула 1992. године.

Рођени Пироћанац, Зоран Златковић је завршио високоградњу на Грађевинском факултету у Нишу, након чега је као стипендиста „Гоше“ из Смедеревске Паланке, 1982. године свој радни век почео у том металском гиганту. Биле су то златне године „Гоше“ која је имала тржиште у читавој Европи, а највише, скоро 50 одсто, у Русији. Када се распао СССР, „Гоша“ је изгубила велики тржишни колач. У „Гоши“ је највише радио са челиком. Почео је као приправник, а последње четири године био је на функцији директора производње која је упошљавала 800 радника. У време када је одлучио да оде из „Гоше“, био је руководилац сектора за челичне конструкције.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: