ДР ЉУБОДРАГ САВИЋ: Мораћемо да се задужујемо и у 2013.

Кључни разлог даљег посртања индустрије је то што ни актуелна Влада, као ни претходне, није још схватила да без њеног динамичног развоја и вишеструког повећања извоза није могуће савладати економску кризу, која са мањим прекидима траје преко две деценије

ljubodragЗа мене није изненађење процена Светске банке да ће пад овогодишњег БДП-а у Србији бити 2,5 одсто. Мањи број економиста је на то упозоравао и крајем прошле године, али је очигледно превладао став, намењен изборним активностима тадашње Владе, да ће Србија ове године забележити позитивну стопу раста БДП-а од најмање два одсто. Власти у Србији никако да науче лекцију да се не живи од процена и очекивања, већ од реалних остварења. За разлику од већине земаља у окружењу, које су предузеле и још предузимају врло озбиљне мере за опоравак од економске кризе, Србија је изгубила драгоцено време, верујући чак да је економска криза наша велика шанса. Актуелна Влада је наследила катастрофално стање у српској економији. Нико нема чаробни штапић, али садашња власт, ако жели да изгура цео четворогодишњи мандат, мора много одлучније и ефикасније деловати и убрзано решавати горуће економске проблеме, оцењује у интервјуу за Економетар др Љубодраг Савић, професор на Економском факултету у Београду.
• О кретању курса и инфлације постоје опречна мишљења. Како их ви оцењујете?

– Кратко је време да би се могло тврдити да је актуелна власт учинила нешто спектакуларно добро или лоше, што се могло одразити на кретање курса и инфлације. Курс националне валуте је тренутно стабилизован, што је добро као привремено стање и предах од неподношљиве ситуације његових скоро свакодневних, беспотребних и врло штетних осцилација. Потпуно је јасно да ће динар пре или касније морати да слаби из најмање два разлога. Прво, морају се „изравнати“ разлике у снази и виталности наше и привреда земаља наших највећих трговинских партнера, и друго, да би се вишеструко повећао извоз, мора се побољшавати конкурентност српских производа, а слабљење динара је један од потребних, али не и довољних предуслова.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: