ВИНОТЕКА „ФРУШКОГОРЈЕ“: Уметност уживања у вину

Ова винарија има око стотину врста вина, неколико врста ракија и бермет-десертно вино, а сарађују са фрушкогорским винарима, са 25 произвођача – од Ердевика, Нештина, Баноштора, преко Сремске Каменице и Петроварадина, до Сремских Карловаца и Ирига

vinotekaБлизу манастира Крушедол и Велика Ремета, на Фрушкој гори, већ нешто више од годину дана ради винотека „Фрушкогорје“, чији је директор Даница Радовић. Ово је, заправо, једина регионална винотека, не само у овом познатом виногорју и у Војводини, већ и у Србији. Иако у Сремским Карловцима и другим фрушкогорским местима има много различитих врста вина и пуно винарија, већина у понуди углавном има само неколико својих вина, док је „Фрушкогорје“ направило пресек најрепрезентативнијих сорти целе Фрушке горе.

Као љубитељи и познаваоци вина, а живећи у Сремским Карловцима где је много и вина и винара, мој супруг и ја смо одлучили да направимо винотеку која ће нудити искључиво сорте Фрушке горе, једне од најпознатијих виноградарских области овог дела Европе са традицијом дугом две хиљаде година. Данас смо једина регионална винотека у Војводини и Србији, јер се код нас на једном месту могу пробати вина са Фрушке горе, односно из читавог Срема – каже за Економетар Даница Радовић, која је са својим супругом власник винотеке „Фрушкогорје“, и додаје:

– Разлог за оснивање овакве винотеке није била само жеља за продајом вина, већ и ширење културе вина, односно упознавање наших купаца са врстама овог пића, обичајима, начином на који се пију и у којој прилици, на којим температурама.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: