DVORCI VOJVODINE: KULPIN – Lenka u Čelarevu, Lenka u Kulpinu

Iako je Lenka Dunđerski sa svojom porodicom najviše vremena provodila u dvorcu u Čelarevu, u toj zgradi nema muzeja, pa ćete neke od originalnih predmeta čuvenih veleposednika pronaći u Muzeju u Kulpinu, u kaštelu u kojem je živeo stariji brat Lazara Dunđerskog – Đorđe Dunđerski

Dvorac u Kulpinu

Magija priče o nestvarnoj ljubavi Lenke Dunđerski i Laze Kostića, prošlih meseci aktuelizovana majstorski urađenom TV serijom “Santa Maria della Salute” (kao i filmom) Zdravka Šotre, lokacijski je vezana za dvorac u Čelarevu, gde je porodica Dunđerski provodila najveći deo godine – od proleća do kasne jeseni. U skladu sa godišnjim dobom, živeli su u letnjikovcu, kako je to nekada bio običaj. Međutim, ako potražite muzejske predmete porodice Dunđerski u dvorcu u Čelarevu, nećete ih naći. Ta zgrada jeste pod zaštitom države, ali nije muzej, prazna je, konzervirana, dok su neke prostorije, nažalost, i devastirane upadom lokalnih huligana. Neki od sačuvanih predmeta koje je posedovala porodica Dunđerski nalaze se u Muzeju u Kulpinu, naselju u opštini Bački Petrovac, u Južnobanatskom okrugu.

Doduše, ni tamo se ne nalaze svi originalni predmeti porodice Dunđerski. Protok vremena i brojne promene prošlih decenija “odnele su” mnoge stvari, neke prostorije dvorca su menjale namenu (u jednom periodu je tu čak i bilo i dečje obdanište?!) a kompleks dvorca je zahtevao mnogo novca za održavanje.

Priča o tome bi nas odvela u druge teme, ali ono što je danas aktuelno i što smo saznali početkom ovog maja, kada smo posetili kaštel u Kulpinu, jeste napomena kustosa da je postupak restitucije u toku i da će se dvorac u Kulpinu vratiti nasledniku porodice Dunđerski – Nikoli Tanurdžiću, sinu Nadežde (rođena Dunđerski, kći Đoke Dunđerskog, sina Lazara Dunđerskog).

Dakle, Novosađanin Nikola Tanurdžić je praunuk Lazara Dunđerskog, jednog od najbogatijih Srba u Vojvodini krajem 19. i početkom 20. veka i zakoniti naslednik. Da bi društvena nepravda načinjena prema porodici Dunđerski bila koliko-toliko ispravljena, ako se tako uopšte može reći, delom se pobrinula i danska kompanija Karlsberg, vlasnik pivare u Čelarevu, koja je 2015. godine osnovala Fondaciju Karlsberg i Dunđerski a za predsednika Upravnog odbora imenovala upravo – Nikolu Tanurdžića.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • OBELEŽEN SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE – 5. JUN: Priroda i čovek – sinergija odgovornog sveta
  • POSLOVNI BAROMETAR KOMPANIJE KRESTON MDM: Trgovina i dalje najprivlačnija
  • DOMINO EFEKAT SA DUVANSKE NA DRUGE INDUSTRIJE Danas duvan, a sutra čokolade, pića, hrana
  • MOBILNA BIOMETRIJA U FINANSIJSKIM USLUGAMA – OKVIR OD PET FAKTORA: Novo istraživanje Mastercarda i Oksforda
  • MENADŽERSKI VODIČ: Umetnost oslobađanja suvišnih stvari
  • POSLOVNA SAZNANJA: Zdrav razum
  • SAVREMENE TEHNOLOGIJE I DIGITALNO BANKARSTVO Utakmica između nteh kompanija i banaka
  • DR ISAK ADIŽES: UPRAVLJANJE PROMENAMA (1): Kako da razlikujem pravi problem i rešenje od pogrešnih
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2017.
Podelite ovaj tekst: