КАКО ДА МАЛА И СРЕДЊА ПРЕДУЗЕЋА ДОЂУ ДО НЕОПХОДНЕ СТРУЧНЕ ПОМОЋИ: Мале фирме немају довољно пара за консалтинг

Предузетници се слажу да су им консултантске услуге потребне за унапређење пословања, али најчешће немају довољно средстава да плате доброг саветника. Истраживања показују да им је помоћ најнеопходнија у доношењу стратешких одлука, око управљања финансијама, продаје и маркетинга, али и едукације у погледу савремених алата пословања

Саветници примећују да предузетници, посебно мали, недовољно користе њихове услуге јер не препознају потребу да у свом пословању треба нешто да промене и унапреде. Та потреба је нарочито изражена код породичних предузећа која расту јер је најчешће неопходно трансформисати организацију – од пословања које је водио један човек треба створити добро организовану компанију. Истина, ситуација се, према њиховим речима, донекле мења и постоје фирме које ту потребу препознају као реалну, а предузетници са којима смо разговарали кажу да ће консултантске услуге постати незаобилазне у пословању.

Саветовање за развој фирме

Млади брачни пар Марија и Немања Чалија су власници два, донекле повезана бизниса: салона за негу лепоте Cacao (Какао) у Крагујевцу који ради четири године и већ је почео да се шири у региону, и дрогерије Cacao у истом граду која је почела са радом крајем прошле године. Они су већ користили и даље користе услуге консалтинга јер су сигурни да је то, како кажу, једини прави пут за сигуран развој сваке фирме.

– До сада смо сарађивали са консултантима из области уређења система рада као и односа запослених према клијентима. То је основ сваког посла и то је фаза која дође брзо, фаза у којој је јако битно да неко стручан помогне око увођења система рада – објашњава Немања Чалија и додаје да су одлучили да свој бренд шире кроз франшизу те су и у том сегменту ангажовали стручњаке.

Он сматра да ће консултантске услуге у времену које долази постати обавезан сегмент сваког пословања.

– Многи улазе у предузетничке воде, а да нису ни близу упознати шта то носи, и шта их све чека. Код сваког предузетника, па и код оног који одлично познаје посао који ради, долази до умора и гомилања ситних обавеза. Веома је тешко држати пажњу на свим пољима и дати 100 одсто себе. Зато консултанти могу много да допринесу, пре свега у области организације посла, што потом доводи до смањења трошкова тј. боље зараде. Знамо да је тешко одвојити новац за услугу консултанта, али смо сигурни да се тај уложен новац брзо враћа, јер добар консултант може много да унапреди пословање – истиче Немања Чалија.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • АРАНЂЕЛОВАЧКИ ГРАФИЧАРИ ЗА УГЛЕД: Највећи произвођач етикета у Србији
  • БРАНКА ПУДРЉА ДУРБАБА, СЕНИОР ДИРЕКТОР ПРОДАЈЕ И КОРИСНИЧКОГ СЕРВИСА, VIP MOBILE: Желимо да будемо први избор и партнер
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (5): Како користити посебне прилике у трговини
  • Следећи број Економетра излази 6. јуна 2017.
Podelite ovaj tekst: