ERSTE GRUPA: Neto dobit premašila 1,3 milijarde evra

Prošlogodišnji rezultati Erste grupe ukazuju na najveću neto dobit u istoriji banke i na koeficijent problematičnih kredita od samo četiri procenta, što je najniži nivo od perioda pre globalne finansijske krize

Andreas Trajhl predstavlja rezultate Grupe, 28. februara u Beču

Najveću neto dobit u istoriji banke ostvarila je austrijska Erste grupa u 2017. godini i iznosila je 1,31 milijardu evra, saopšteno je na godišnjoj konferenciji za medije koja je tradicionalno održana u centrali ove Grupe u Beču, 28. februara. Andreas Trajhl, generalni direktor Erste Group Bank AG, na predstavljanju rezultata, zajedno sa najbližim saradnicima, nije krio zadovoljstvo ovim velikim uspehom koji je postignut u čak 199 godina postojanja banke. Jer, svoju tradiciju Erste grupa vezuje za daleku 1819. godinu, kada je osnovana kao prva štedionica u Austriji.

Prošlogodišnji rezultati Erste grupe i tako visoka neto dobit, omogućili su povećanje dividende za akcionare, pa je prvi čovek ove bankarske grupacije naglasio da je godina 2017. još jednom pokazala da ovaj poslovni model banke usmerene ka pružanju usluga klijentima – fizičkim licima i privredi u centralnoj i istočnoj Evropi – dobro funkcioniše:

– Dokaz za to leži i u izuzetnom neto prilivu depozita klijenata od 13 milijardi evra i snažnoj potražnji sa strane preduzetnika i privatnih lica, kojima smo odobrili više od devet milijardi evra novih kredita da bi mogli da ostvare svoje ambicije.

Ovaj trend je u velikoj meri podržan rastom ekonomija u CIE, koji je bio brži od rasta u zapadnoj Evropi, što bi trebalo da se nastavi i u 2018. godini – rekao je Trajhl.

On je naveo da koeficijent problematičnih kredita sada iznosi četiri procenta, što je najniži nivo od perioda pre globalne finansijske krize.

– Za 2018. godinu imamo dve jasne oblasti na koje ćemo se fokusirati: ulaganje u zaposlene da bismo bili u stanju da klijentima obezbedimo najbolje savete i širenje George-a kao digitalne bankarske platforme broj jedan u svim zemljama u kojima poslujemo. Naš krajnji cilj je potpuno digitalizovana banka sa najboljim menadžerom za odnose sa klijentima, rekao je Andreas Trajhl.

Prema prognozama i ciljevima za 2018. godinu koji su predstavljeni u susretu sa novinarima u Beču, poslednjeg dana februara, očekuje se vrlo dobra makroekonomska situacija na osnovnim tržištima Erste grupe u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Srbiji i Austriji, porast nivoa kamatnih stopa na nekima od tih tržišta i još uvek rekordno niski troškovi rizika.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KOMPANIJA NIS OBJAVILA: Neto dobit NIS-a 27 milijardi dinara
  • PREMIJERKA SRBIJE NA KONFERENCIJI O RAZVOJU KREATIVNE INDUSTRIJE: Kreativna industrija može da rebrendira Srbiju
  • AGENCIJA ZA PRIVREDNE REGISTRE UVELA SISTEM REGISTRACIJE „BEZ ŠALTERA“: Elektronska registracija oko 30 odsto jeftinija od „papirne“
  • NACRTOM ZAKONA O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH DOBARA PREDVIĐENA VEĆA PLAĆANJA: Naknade za zaštitu životne sredine – udar na budžet građana i privredu
  • TV SLIKE I PRILIKE: Moju zemlju srce bira
  • MENADŽERSKI VODIČ: Piterov princip
  • POSLOVNA SAZNANJA: Zašto odlažemo – sebe
  • ERIK RIS: ”STARTUP NAČIN” (1): Tasteri nisu „deo inventara“
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2018.
Podelite ovaj tekst: