У ПОСЕТИ СЕЛУ РУДНО, НА ПАДИНАМА ГОЛИЈЕ: Етно туризам породице Шеклер

Ваздушна бања, здрава храна, специјалитети од хељде и живописни планински крајолици, само су део понуде Домаћинства Шеклер које је пре више од две деценије почело прво да се бави сеоским туризмом у Рудном. Изградња, проширење смештајних капацитета и инвестирање увек је ишло из сопствених средстава, али је кључ успеха у породичној слози три генерације и несвакидашњој посвећености послу

Три генерације Шеклерових

Три генерације Шеклерових

„Питај Милијану“ – тако гласи лозинка за Вај фај (Wi Fi) интернет конекцију у туристичким објектима Домаћинства Шеклер у месту Рудно, у подножју планине Радочело, на падинама Голије. Та лозинка коју су довитљиво осмислили њени синови, снаје и унуке, можда на најбољи начин објашњава личност и рад Милијане Шеклер, креативне и предузимљиве жене која је село Рудно пре двадесетак година уписала у туристичку понуду Србије. Милијана је, наиме, великом посвећеношћу свему што ради, осмислила најбољу верзију сеоског туризма какав се може понудити у Рудном. Око тога је упослила целу породицу и сви заједно остварују главни циљ – да гости буду задовољни а да породица вредно и часно ради. И зато је „питај Милијану“ више од лозинке. У те две речи садржана је, заправо, врло занимљива бизнис прича о породици Шеклер која не зна за предах, која сложно ради и ужива у свему што може да понуди својим гостима, док истовремено настоји да село Рудно добије што бољу позицију на туристичкој мапи Србије.

Повод за нашу недавну посету Домаћинству Шеклер било је признање „Цвет успеха за жену змаја“ које је Милијана Шеклер добила у октобру прошле године од Удружења пословних жена Србије – за развој предузетништва у руралној средини. И ма колико да су била велика очекивања од етно оазе каква може бити у планинском селу Рудно, на 1.100 метара надморске висине, ипак су преданост послу и туристичка понуда породице Шеклер превазишли наша очекивања.

Милијана Шеклер са великим задовољством дочекује своје госте у савремено опремљеним апартманима-брвнарама

Милијана Шеклер са великим задовољством дочекује своје госте у савремено опремљеним апартманима-брвнарама

Милијана (65 година) с поносом истиче слогу и хармонију своје десеточлане породице: супруг Богољуб (69 година) професор руског језика у пензији, старији син Борис (42 године) завршио вишу војну школу и ради у Новом Пазару, млађи син Драгољуб (38 година) инжењер шумарства, управник Парка природе Голија, Резерват биосфере Голија – Студеница, старија снаха Драгица и две унуке Александра (18) и Тамара (14) и млађа снаха Јелена и две унуке Хелена (5) и Мила (2).

Сви су они укључени у рад овог  домаћинства које се определило за што квалитетнију туристичку понуду. У шали, Милијана каже да се у припремање хране укључује чак и најмлађа, двогодишња унука Мила – кад бака меси тесто, онда једно парче меси и Мила.

– Први смо у Рудном још пре тридесетак година кренули са туризмом. Најпре смо отворили етно ресторан „Бели багрем“ који и данас имамо и у коме послужујемо наше госте. А почели смо сасвим случајно. Људи дођу у Рудно, свиди им се природа, чист ваздух и добра храна, прелепи предели за шетњу, историјски споменици у близини, питају нас имамо ли смештај. Ми им понудимо и онда се то, од пријатеља до пријатеља, брзо ширило као препорука. Али, тада смо имали само нашу кућу и у њој смо издавали собе. Тако је било и деведесетих година када је код нас боравила Толстојева унука, Светлана Толстој. Када сам видела да то иде тако брзо, одлучили смо да направимо прву брвнару са апартманима. Била је готова 2005. године, али се и то веома брзо попунило. Већ следеће године смо морали да подигнемо другу, па трећу… Сада планирамо још две да подигнемо – прича Милијана за Економетар.

Породица Шеклер испред свог ресторана Бели багрем: Сложни, вредни и задовољни сви - од најстаријих до најмлађих

Породица Шеклер испред свог ресторана Бели багрем: Сложни, вредни и задовољни сви – од најстаријих до најмлађих

На зеленој заравни, на пола хектара лепо уређене површине, налазе се три брвнаре са четири савремено опремљена апартмана као и собе у коначишту Домаћинства Шеклер. Досадашња изградња, проширење капацитета и инвестирање, увек је ишло из сопствених средстава. И Милијана и њен супруг истичу да се нису задуживали и да су одвајали „динар по динар“ да би обезбеђивали проширење капацитета и обогаћивали туристичку понуду.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Одржан четврти конгрес контролера
  • Државне фирме губе на популарности
  • ЕНРИКО ВЕРДОША, ЧЛАН ИЗВРШНОГ ОДБОРА УНИКРЕДИТ БАНКЕ, ЗАДУЖЕН ЗА СЕКТОР КОРПОРАТИВНОГ И ИНВЕСТИЦИОНОГ БАНКАРСТВА: Подршка малим предузећима за набавку опреме
  • БАНКА ИНТЕЗА ПОКРЕНУЛА ЧЕТВРТИ ГОДИШЊИ КОНКУРС ИНТЕЗА ФАРМЕР: Избор најуспешнијих пољопривредних произвођача
  • Српски електрични бицикл – атракција фестивала у Бечу
  • ПРОКРЕДИТ БАНКА НАСТАВЉА МОДЕРНИЗАЦИЈУ ПОСЛОВАЊА И КРЕИРА МОДЕЛЕ ЗА УМРЕЖАВАЊЕ КЛИЈЕНАТА: Нова подршка малом бизнису
  • Следећи број Економетра излази 5. јула 2016.
Podelite ovaj tekst: