ЖАНЕТ ДУЧАИ ОЛАХ: Желимо да заједно освајамо свет

Мађарска трговачка кућа има представништва у развијеним земљама западне Европе али и у Африци и Азији – укупно 50 канцеларија на свим континентима. Прошле године су отворене канцеларије Мађарске куће и у Беoграду, Новом Саду и Суботици, чиме су створени добри услови за сарадњу

Жанет Дучаи Олах

Жанет Дучаи Олах

Транзиција је променила привредну слику у земљама које су је прошле. Уместо великих колектива који су доминирали у време социјализма, сада примат имају мала и средња предузећа. Не само да те компаније доминирају по броју већ узимају и све веће парче у статистичким подацима о производњи, учешћу у извозу и слично. Међутим, малим и средњим предузећима је далеко теже да почну извозне програме чак и када имају све услове за то. Недостаје им логистика коју велике компаније имају.

То су још пре пар година схватили у Мађарској и основали националну трговачку кућу чији је циљ да помогне извоз тих компанија. Није прошло много времена а у земљи нашег северног суседа су проценили да би било добро да програме који поспешују извоз код малог и средњег бизниса прошире и на регион. Између наше две земље постоји вишедеценијска добра сарадња. Зато се Србија брзо нашла у фокусу.

Прошле године су отворене канцеларије Мађарске трговачке куће у Београду, Новом Саду и Суботици. Мађарска кућа има представништва у развијеним земљама западне Европе али и у Африци и Азији – укупно 50 канцеларија на свим континентима. Успевају да се носе и са конкуренцијом из Кине а у сарадњи са другим земљама важи слоган вин-вин или посао на обострану корист.

Шанса за развој МСП

О томе шта раде и какву тактику имају, директорка Мађарске трговачке куће Жанет Дучаи Олах каже за Економетар:

– Наш циљ је да помогнемо извоз код малих и средњих предузећа да она буду што успешнија. То радимо добро. Наши привредници имају партнере у 40 земаља са којима стално сарађују и извозе. Мађарски привредници су тамо већ препознати као добри партнери. Из тих земаља имали смо за неколико година 1.500 потраживања у вредности од сто милијарди форинти или девет милијарди евра.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Одржан четврти конгрес контролера
  • Државне фирме губе на популарности
  • ЕНРИКО ВЕРДОША, ЧЛАН ИЗВРШНОГ ОДБОРА УНИКРЕДИТ БАНКЕ, ЗАДУЖЕН ЗА СЕКТОР КОРПОРАТИВНОГ И ИНВЕСТИЦИОНОГ БАНКАРСТВА: Подршка малим предузећима за набавку опреме
  • БАНКА ИНТЕЗА ПОКРЕНУЛА ЧЕТВРТИ ГОДИШЊИ КОНКУРС ИНТЕЗА ФАРМЕР: Избор најуспешнијих пољопривредних произвођача
  • Српски електрични бицикл – атракција фестивала у Бечу
  • ПРОКРЕДИТ БАНКА НАСТАВЉА МОДЕРНИЗАЦИЈУ ПОСЛОВАЊА И КРЕИРА МОДЕЛЕ ЗА УМРЕЖАВАЊЕ КЛИЈЕНАТА: Нова подршка малом бизнису
  • Следећи број Економетра излази 5. јула 2016.
Podelite ovaj tekst: