АРАНЂЕЛОВЧАНИ ЛИДЕРИ У ПРОИЗВОДЊИ ВАТРОСТАЛНИХ МАТЕРИЈАЛА: Опеке за ливнице, топлане, циглане…

Породична фирма „Пернадес“ годишње произведе 3.800 тона шамотних опека и млевеног материјала. Сви производи су за познате купце у Србији и извоз у бивше републике Југославије. Једини проблем је слаб напон електричне енергије

Петар Гавриловић

Петар Гавриловић

Аранђеловчанин Слободан Гавриловић радио је више година у холдинг корпорацији „Шамот“, највећем гиганту ватросталних производа у бившој Југославији. Обављао је више одговорних функција, а пре одласка из фирме, био је комерцијални директор. Породичну фирму „Пернадес“ д.о.о. основао је 1993. године. Приватни бизнис отпочео је производњом ватросталних материјала. Очевим стопама кренуо је и син Петар. Тада је имао 20 година и због посла прекинуо студије на Економском факултету.

– Пре три године отац је отишао у пензију и сада сам ја на челу фабрике – каже Петар за Економетар. Овај посао сам уз њега још као младић заволео, а он ми својим саветима и радом и данас пружа драгоцену помоћ – истиче наш саговорник.

Аранђеловац има дугу традицију у производњи ватросталних маса и шамотних опека. Некада су пуном паром радили „Шамот“, „Електропорцелан“, „Елка“ и бројни рудници квалитетне глине.

– У тој бранши је пре неколико деценија у државним фирмама радило више хиљада радника. Данас је остала само фабрика у селу Даросави код Аранђеловца. Ми производимо све врсте шамотних опека и ватросталних маса (шамотних малтера, шамотног брашна, ватросталне бетоне и изолационе шамотне бетоне).

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Одржан четврти конгрес контролера
  • Државне фирме губе на популарности
  • ЕНРИКО ВЕРДОША, ЧЛАН ИЗВРШНОГ ОДБОРА УНИКРЕДИТ БАНКЕ, ЗАДУЖЕН ЗА СЕКТОР КОРПОРАТИВНОГ И ИНВЕСТИЦИОНОГ БАНКАРСТВА: Подршка малим предузећима за набавку опреме
  • БАНКА ИНТЕЗА ПОКРЕНУЛА ЧЕТВРТИ ГОДИШЊИ КОНКУРС ИНТЕЗА ФАРМЕР: Избор најуспешнијих пољопривредних произвођача
  • Српски електрични бицикл – атракција фестивала у Бечу
  • ПРОКРЕДИТ БАНКА НАСТАВЉА МОДЕРНИЗАЦИЈУ ПОСЛОВАЊА И КРЕИРА МОДЕЛЕ ЗА УМРЕЖАВАЊЕ КЛИЈЕНАТА: Нова подршка малом бизнису
  • Следећи број Економетра излази 5. јула 2016.
Podelite ovaj tekst: