ШТА НУДЕ ЕВРОПСКИ ФОНДОВИ И ПРОГРАМИ ЗА МСП И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ У СРБИЈИ: Милијарде евра из ЕУ надохват руке

Малим и средњим предузећима су на располагању бесповратна средства Европске уније, као и повољни кредити за унапређење конкурентности и реализацију пословних идеја. ЕУ је средства обезбедила и за социјално предузетништво и подстицање запошљавања. Осим тога, значајна помоћ долази за унапређење квалитета живота у локалним самоуправама кроз разне програме и пројекте

Програм KОЗМЕ за развој малих и средњих предузећа најпопуларнији и код нас и у региону

Недавно је Јадранка Јоксимовић, министарка за евроинтеграције и национални координатор за ИПА фондове, потписала у Бриселу пакет од 96 милиона евра помоћи Србији. У питању су бесповратна средства намењена подршци малим и средњим предузећима и локалној самоуправи. То је, међутим, само део средстава који је на располагању домаћим привредницима и локалним заједницама. Трагом те вести истражили смо који су им све програми доступни, колико је средстава на располагању и да ли су конкурсне процедуре компликоване, те ко им може помоћи да дођу до средстава.

Малим и средњим предузећима, али и локалној самоуправи је из европских претприступних и других фондова кроз разне програме, у периоду од 2014. до 2020., заправо на располагању више милијарди евра. Европска унија пружа подршку за унапређење конкурентности и предузетништва из Инструмента за претприступну помоћ (ИПА II) и кроз друге програме Уније попут програма КОЗМЕ (COSME), ХОРИЗОНТ 2020 и Програма за запошљавање и социјалне иновације који подржава микрофинансирање и социјално предузетништво.

Важна прекогранична сарадња

Такође, ЕУ подржава и локалне самоуправе кроз неколико програма: Exchange, Прогрес, МИСП, а у циљу даљег развоја њихових капацитета за стратешко и финансијско планирање, припрему планске и пројектно-техничке документације, реализацију пројеката економске или социјалне инфраструктуре, али и спровођење мера намењених подршци рањивим и маргинализованим групама. Ипак, највећа подршка локалним самоуправама долази из средстава ИПА посредством програма прекограничне сарадње у којима Србија учествује од 2004. године, кажу за Економетар у Канцеларији за европске интеграције. Пракса је да се средства одобравају за одређени период. Тако је за период од 2014. до 2020. одобрено седам програма прекограничне сарадње (са Бугарском, Румунијом, Мађарском и Хрватском, Босном и Херцеговином, Црном Гором и са Македонијом) и два програма транснационалне сарадње (Транснационални програм Дунав у коме учествује 14 земаља и Јадранско-јонски транснационални програм у коме учествује осам земаља са целокупном или делом територије).

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ЕКОНОМЕТАР У САРАДЊИ СА УДРУЖЕЊЕМ ПОСЛОВНИХ ЖЕНА: Медицински туризам – услуга од посебног значаја
  • КВЕНТИН РОЈЕ, ГЕНЕРАЛНИ ДИРЕКТОР ДЕЛЕЗА СРБИЈА, НАЈАВЉУЈЕ: Делез ће даље развијати пословање у Србији
  • НА ПРОСЛАВИ ЈУБИЛЕЈА ПРОГЛАШЕНИ ДОБИТНИЦИ НАГРАДА НАЦИОНАЛНОГ ФОРУМА ЗА ЗЕЛЕНЕ ИДЕЈЕ: Иновативни и еколошки
  • КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА САОПШТИЛА РЕЗУЛТАТЕ ПОСЛОВАЊА: У првих пет месеци добит 29 милиона евра
  • ПЛAСTEНИЦИ СE ШИРE У СEЛУ СAРAOРЦИ, КOД СMEДEРEВA: Дневно испоруче два шлепера поврћа
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ: Приврeдници Чaдeжу пoвeрили мaндaт
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (7): Радикалне промене организације
  • Следећи број Економетра излази 5. септембра 2017.
Podelite ovaj tekst: