„ДАНИ ЈАГОДА“ У ГРЕДЕТИНУ: Алексиначке јагоде добро родиле

За разлику од неких крајева Србије који су били погођени овогодишњим пролећним мразевима, произвођачи у околини Алексинца имали су среће, убрали су добар род и постигли исплативу цену

Јагоде на води

Традиционална манифестација „Дани јагода“, једанаеста по реду, одржана је 1. јуна у порти цркве у селу Гредетин, код Алексинца. Произвођачи из овог краја изложили су јагоде које, на срећу, нису погодиле мразеви и овогодишње непогоде, као у неким другим крајевима Србије.

Гредетин је пре двадесетак година био веома познат по производњи јагода јер су мештани имали засаде на чак око 200 хектара, објаснио је за Економетар Нинослав Миљковић, председник удружења „Јагода“ из Гредетина. Највише је гајена јагода врсте „зенга зенгана“, најбоља за индустријску производњу јер је тада радио велики индустријски комбинат који је делио бесплатно саднице произвођачима и откупљивао све произведене количине. Како каже Миљковић, откупна цена јагода била је за 20 до 30 одсто већа него у другим крајевима.

– Међутим, тај комбинат је пропао у приватизацији, индустријска прерада јагоде је опала, било је све мање откупљивача, села су се празнила а многи су напустили гајење јагода и определили се за сточарство. Нажалост, производња је толико смањена да сада производимо тек око 30 одсто некадашње производње. Да бисмо очували наш бренд – јагоду, покренули смо ову манифестацију пре 11 година и уз помоћ општине увезли оригинални расад врсте „зенга зенгана“ из Холандије. Појавили су се и млади људи из околних села заинтересовани за производњу. Треба да редефинишемо циљеве нашег удружења и да заједно са локалном самоуправом и са хладњачарима, сви заједно обновимо производњу – каже Миљковић.

Када смо 1. јуна посетили ову манифестацију у Гредетину, произвођачи се нису жалили на цену која је у том тренутку у откупу за индустријску прераду износила 110 динара за килограм јагода.

„То је добра цена“, рекао нам је Љубомир Петровић из села Крушије, код Гредетина, највећи произвођач, јер јагоду гаји на 1,2 хектара одакле добија око 15 тона овог воћа.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ЕКОНОМЕТАР У САРАДЊИ СА УДРУЖЕЊЕМ ПОСЛОВНИХ ЖЕНА: Медицински туризам – услуга од посебног значаја
  • КВЕНТИН РОЈЕ, ГЕНЕРАЛНИ ДИРЕКТОР ДЕЛЕЗА СРБИЈА, НАЈАВЉУЈЕ: Делез ће даље развијати пословање у Србији
  • НА ПРОСЛАВИ ЈУБИЛЕЈА ПРОГЛАШЕНИ ДОБИТНИЦИ НАГРАДА НАЦИОНАЛНОГ ФОРУМА ЗА ЗЕЛЕНЕ ИДЕЈЕ: Иновативни и еколошки
  • КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА САОПШТИЛА РЕЗУЛТАТЕ ПОСЛОВАЊА: У првих пет месеци добит 29 милиона евра
  • ПЛAСTEНИЦИ СE ШИРE У СEЛУ СAРAOРЦИ, КOД СMEДEРEВA: Дневно испоруче два шлепера поврћа
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ: Приврeдници Чaдeжу пoвeрили мaндaт
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (7): Радикалне промене организације
  • Следећи број Економетра излази 5. септембра 2017.
Podelite ovaj tekst: