ПРЕМИЈЕРКА АНА БРНАБИЋ ОДРЕДИЛА ПРИОРИТЕТЕ: Предузетништво и образовање

Да ли ћемо имати бољи образовни систем и више предузетника, моћи ћемо да проверимо наредних година, али су 28. јуна стигле две охрабрујуће најаве за обе области.

Ана Брнабић подноси експозе у Скупштини РС

Фото: Танјуг/ Сава Радовановић

Наиме, нова председница Владе Србије Ана Брнабић је у свом експозеу акценат ставила на образовање које треба да подстиче иновације, предузетништво и да обезбеђује младима потребне вештине да би били спремни за савремене пословне изазове. Образовање и дигитализација су међу приоритетним задацима нове Владе, па ће се радити на томе да се поврати поверење јавности у образовни систем.

„Влада коју водим радиће на томе да Србија буде друштво које пружа једнаке шансе свим својим грађанима, а један од кључних приоритета је образовање. Влада Србије ће радити на унапређењу образовног система, што значи да ће подстицати аналитички начин размишљања, усмерен на решавање проблема и проналажење решења. Влада ће радити на томе да младе генерације учимо да не одустају на првој препреци, већ да се боре за идеје, послове, да верују у себе и иду у сусрет својим амбицијама. Радићу и на повећању доступности образовања, модернизацији наставних планова и програма, као и на креирању образовног система према потребама друштва и економије и цео тим који ћу предводити радиће на томе да се поврати поверење јавности у образовни систем“, навела је Ана Брнабић у свом експозеу.

Образовање треба да подстиче иновације, предузетништво и обезбеђује младима потребне вештине да би били спремни за време у коме живимо. Уз то, дигитализација отвара нове могућности за квалитетнији живот грађана кроз већи број услуга, јефтиније услуге, доступније информације и знање, повезивање међу људима. Повећаће се ефикасност, смањити трошкови и креирати нова вредност у скоро свим областима живота и рада, навела је премијерка Брнабић и нагласила да је дигитализација више од ИТ индустрије, јер укључује све привредне гране и омогућава развој читавог друштва.

Истога дана, 28. јуна, на Економском факултету Универзитета у Београду најављено је отварање Стартап центра где ће студенти овог факултета кроз менторски рад и практичне радионице моћи да добију директан увид у то како изгледа предузетнички живот и пословање у Србији. Стартап центар ће бити место где ће студенти, уз подршку ментора из MBP Workshop-a, моћи да развијају своје предузетничке идеје и направе прве кораке у пословању. У току тромесечног рада у Стартап центру, изабрани тимови ће радити на провери својих идеја и побољшању производа или услуге, како би спремни изашли на тржиште са својом компанијом.

Интересовање младих људи за предузетништво порасло је у последњих неколико година, а чињенице говоре у прилог томе да ће се стартап култура тек развијати. У овом тренутку ИТ сектор би могао да упосли 30.000 ИТ стручњака, тренутна плата у просеку у Србији у овој делатности износи 1.225 евра. Директне стране инвестиције за стартапе у Србији у последњих годину дана су износиле чак 50 милиона евра.

„Ово је сјајна прилика за наше студенте који имају предузетничке амбиције да на Економском факултету у Београду започну свој бизнис уз подршку професора и корпоративних ментора“, рекао је тада продекан за сарадњу са привредом, др Драган Лончар.

Од 1. јула до 15. септембра трајаће пријаве за тимове који желе да се прикључе тромесечном програму развоја својих бизнис идеја. За учешће у програму Стартап центра могу се пријавити и студенти са других факултета, али један члан тима мора бити студент Економског факултета Универзитета у Београду.


У овом броју још и …

  • ЕКОНОМЕТАР У САРАДЊИ СА УДРУЖЕЊЕМ ПОСЛОВНИХ ЖЕНА: Медицински туризам – услуга од посебног значаја
  • КВЕНТИН РОЈЕ, ГЕНЕРАЛНИ ДИРЕКТОР ДЕЛЕЗА СРБИЈА, НАЈАВЉУЈЕ: Делез ће даље развијати пословање у Србији
  • НА ПРОСЛАВИ ЈУБИЛЕЈА ПРОГЛАШЕНИ ДОБИТНИЦИ НАГРАДА НАЦИОНАЛНОГ ФОРУМА ЗА ЗЕЛЕНЕ ИДЕЈЕ: Иновативни и еколошки
  • КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА САОПШТИЛА РЕЗУЛТАТЕ ПОСЛОВАЊА: У првих пет месеци добит 29 милиона евра
  • ПЛAСTEНИЦИ СE ШИРE У СEЛУ СAРAOРЦИ, КOД СMEДEРEВA: Дневно испоруче два шлепера поврћа
  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ: Приврeдници Чaдeжу пoвeрили мaндaт
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (7): Радикалне промене организације
  • Следећи број Економетра излази 5. септембра 2017.
Podelite ovaj tekst: