ФАБРИКА „МИНЕКС“: Oбућа за децу Eвропе

Стотинак обућара некадашње „Коштане“ поново у производним халама. Од септембра прошле године у „Минексу“ се реализују лон послови из „беби“ програма италијанске фирме „Натурини“ која ради за „Гучи“, „Праду“ и „Армани“

obucaУ добра стара времена врањски обућари су атрактивним, актуелним и веома квалитетним ципелама освајали Европу и свет. Фабрика обуће „Коштана“ из Врања је, златних осамдесетих, дневном производњом од око 30.000 пари обуће била лидер у региону. И како то бива у транзицији, „Коштана“ је ишчезла са привредне карте Србије, око 2.000 радника остало је без посла, а тржиште без квалитетних ципела.

Захваљујући младим и предузимљивим људима, а посебно онима који су заљубљени у производњу ципела, као што је Зоран Стоилковић, врањско обућарство доживљава праву ренесансу. Почеле су да ничу мале приватне фабрике обуће, а више од хиљаду некадашњих радника „Коштане“ дошло је до посла. Уз искуство и мајсторство које поседују стари мајстори, захваљујући предузимљивости власника предузећа, поново враћају стари сјај овој делатности.

Као некадашњи „Коштанин“ стручњак, Зоран Стоилковић није седео скрштених руку. Окупио је искусне раднике и отпочео производњу у породичној фабрици. Специјализовао се за производњу горњих делова мушке, женске и дечје ципеле. Наравно, и за производњу уникатне обуће.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: