ДР АНА ПЛЕСТОВИЋ МАРКОВИЋ: Наука о срећи и хармонији

Наш први доктор наука за фенг шуи избегава поједностављивања и не воли приче о моћном утицају жаба или бамбуса, већ радије говори о потреби да људи око себе створе простор који на њих повољно утиче

hamrmonijaЗа све су криве жабе. Довољно је само згодно их поставити у угао собе и оне ће одатле зрачити довољно убедљиво да се поправи стање у новчанику и кућном буџету. Ко тежи другачијим вредностима, треба да аранжира три поморанџе на столу, можда понеку пагоду на полици и бамбус у вази, и ето једноставног рецепта за трајну породичну срећу.

Због оваквих поједностављених „мантри“ др Ана Марковић Плестовић каже да највише воли да ради са онима који ништа не знају о фенг шуију. Од неуких тумачења брани се стрпљивим објашњавањем да је фенг шуи много више од правилно распоређених фигура жабица – то је филозофија, стратегија, наука и уметност. А жабице, пошто нису блиске нашој традицији код домаћина не изазивају позитивне емоције и немају блиске везе са резултатима фенг шуија код нас. Радије онда домаћинима препоручује да простор оплемене симболима који за њих имају посебно значење.

Др Ана Марковић Плестовић је наш први сертификовани стручњак за древно кинеско знање познато као фенг шуи. На путовању по Кини 1989. године први пут се случајно срела са књигом Дерека Волтерса, аутора који је још од седамдесетих био међу ретким „западњацима“ који су се бавили овом темом. Прва књига о фенг шуију тек јој је одшкринула прозор ка једном новом начину промишљања простора и заголицала њено интересовање. Међутим, тада се литература о овој теми тешко налазила.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: