ПРЕДУЗЕТНИШТВО У ПОСЛОВНОМ ИНКУБАТОРУ

Бизнис инкубатор помаже образованим младим људима да започну и развију посао. Након три године коришћења просторија и бесплатних услуга око вођења администрације, пословање ван инкубатора наставило шест фирми

biyniУ Пословно-технолошком инкубатору у Београду за три године пословања основано је 14 предузећа у области високих технологија и запослено 40 инжењера, програмера и других високообразованих кадрова. Развијено је осам нових технологија и производних услуга, међу којима су најсавременија дијагностичка решења за рано откривање меланома коже, црна кутија за аутомобиле, различите врсте најсавременијих мерних система. Инкубатор пружа подршку технички образованим младим људима у оснивању сопственог бизниса и бржој примени знања стечених на факултетима. Обезбеђује им канцеларијски и простор за истраживање по око 50 одсто нижим ценама од тржишних, телефонску централу, интернет, административну помоћ, правне, књиговодствене, секретарске услуге, али и пословни консалтинг, едукацију и помаже развој предузећа.

Иновације покретач развоја

Након три године коришћења просторија и бесплатних услуга око вођења администрације, пословање ван инкубатора наставило је недавно шест фирми (Bitgear, Avantech, БиоЕко технологије, Пирограмс, Развојни центар Грађевинског факултета, Телескин) којима је у прве три године пословања пружена сва неопходна помоћ за покретање и развој посла. Инкубатор ради на регистрацији пет нових предузећа која ће у наредним годинама у простору техничких факултета стећи прва радна искуства.

– Иновације су покретач привредног развоја, а пословно-технолошки инкубатор један је од најуспешнијих начина за подршку иновацијама. Пословни инкубатор основала су четири техничка факултета у Београду: Грађевински, Машински, Електротехнички и Технолошко-Металуршки и представља везу између академских истраживања и њихове практичне примене у малим и средњим предузећима. Инкубатор комерцијализује резултате научног рада студената, али и других младих људи које желе да се упусте у воде предузетништва. Радимо и на умрежавању и размени искустава фирми са циљем да се смањи одлив мозгова из Србије, унапреди развој предузетништва, повећа извоз и уједначи регионални развој, каже Гордана Даниловић Грковић, директорка Пословно-технолошког инкубатора у Београду, у разговору за Економетар.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: