„Врањански астал“ наспрам „шведског стола“

Оригинална туристичка понуда Врања: за само 200 динара, сваког дана од пола девет до пола дванаест, у гурманлуцима са „врањанског астала“ ужива више од 50 гостију

astalПут од идеје до реализације код Бобана Станковића трајао је дуго. Као шпедитер на тек отвореном граничном прелазу Прешево радио је даноноћно, али са врло малим финансијским резултатима. Због јаке конкуренције остајао је по и неколико дана без посла. Размишљао је дуго шта након шпедиције да ради. Реализујући свој давнашњи сан, уз помоћ своје породице, одлучио се да почне нешто ново.

Бобану Станковићу, младом угоститељу из Врања, идеју је дала сарадња врањског „Симпа“ са шведском „Икеом“. Наиме, он је у својој елитној кафани „Дукат“ у центру Врања као специјалитет куће увео „врањански астал“ са традиционалним специјалитетима југа Србије, али и Европе и света.

– Гост са „врањанског астала“ може да једе, за 200 динара, до миле воље самсу, трљаницу, прженицу, потпећ, питу, гибаницу, киселу питу, поховане и пржене печурке, домаћу вешалицу и шунку, сир, кајмак, качкаваљ, урду, пицу, тортиљу, де ла пењос, бечку шницлу… каже Станковић, који је након вишегодишњег боравка по земљама ЕУ, уз помоћ сестриног знања из области дизајна и ентеријера одлучио да направи угоститељски објекат који ће се у много чему разликовати од других.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: