GORAN PEKEZ, JAPAN TOBAKO INTERNACIONAL (JTI): Nastavljamo da ulažemo u proizvodnju

Da bi izbegla bilo kakve potrese na tržištu od povećanja akcize, Srbija bi trebalo da postavi cilj da EU minimalnu akcizu dostigne posle 2020. Na primer Hrvatska, koja se priključuje EU ove godine, dobila je rok za usklađivanje do 2018. godine

Goran Pekez

Goran Pekez

Od kupovine Duvanske industrije Senta 2006. godine Japan Tobako Internacional (Japan Tobacco International) uložio je preko 140 miliona dolara, modernizovao proizvodnju, a iz Beograda se rukovodi poslovima u regionu zapadnog Balkana. JTI izvozi cigarete u Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Hrvatsku i Albaniju, izvozi duvan u Evropsku uniju, zapošljava 320 radnika u Senti i Beogradu i angažuje 600 uzgajivača duvana i sezonskih radnika. S obzirom na velika ulaganja, da li ostvaruje i profit na srpskom tržištu – pitanje je kojim je Magazin Biznis počeo razgovor sa Goranom Pekezom, direktorom korporativnih komunikacija Japan Tobako Interancional u Srbiji.

– Kompanija Japan Tobako Internacional je došla u Srbiju sa strategijom dugoročnog investiranja i razvoja svog poslovanja u Srbiji i regionu, i kratkoročni profit nikada nije bio naš cilj. Ipak, drago nam je da, uprkos makroekonomskom okruženju punom izazova, uspevamo da poslujemo profitabilno, pri stabilnom kursu – kaže Pekez.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: