FILIP KAMBI, ENOLOG: Od lošeg vina ni mađioničar ne može da napravi dobro

Poznati svetski enolog Filip Kambi kaže da u Srbiji postoje veoma kvalitetna vina. Za dobro vino najvažnije su tri stvari: da se dopada onom ko ga pije, da u njemu prepozna voćne ukuse i da flaša bude popijena na kraju obroka

filipFilip Kambi (Philippe Cambie), jedan od pet najpoznatijih enologa u svetu, vinski konsultant vinarije Tikveš, posetio je Beograd krajem januara, na poziv ove vinarije. Kambi je veliki poznavalac vina, radi na otkrivanju novih vrsta vina, poboljšanju kvaliteta, otkriva nova područja za uzgoj grožđa. Ovo je njegova druga poseta Beogradu i kaže da su mu se dopala vina koja je ovde pio, hrana koju je jeo, ali i lepe žene. Zato je, kaže, došao ponovo, slučajno, na svoj 50. rođendan.

Filip Kambi dodaje da ceo Balkan ima ogroman potencijal za razvoj vina, ali da na tome još treba raditi. Da bi se upoznala vina jedne zemlje, izuzetno je važno upoznati njenu kulturu i istoriju. On tvrdi da u Srbiji postoje veoma kvalitetna vina i da ih je do sada probao dvadesetak. Izuzetno mu se dopao Prokupac iz vinarije Ivanović.

– Za dobar kvalitet vina najvažnije je dobro grožđe. Kao u kulinarstvu, ako su sastojci dobri i konačan proizvod će biti dobar. Da bi se napravilo dobro vino, neophodno je da voće bude čisto i zrelo, da dobije dobru boju. Vinar treba da ima dobru opremu za pravljenje vina i da je pravilno koristi. Ne postoji univerzalan recept za uspeh. Dobro vino je ono koje se pije sa zadovoljstvom, objasnio je Kambi.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: