ULAGANJE KOMPANIJSKOG PROFITA U RAZVOJ DRUŠTVA: Izdvajanja za budućnost

Sve više kompanija uviđa da ulaganja u zajednicu nisu trošak već investicija, a jedna od takvih kompanija u Srbiji je Naftna industrija Srbije

Sa predstavljanja Izveštaja o održivom razvoju za 2015. godinu: Ana Trbović, Kiril Kravčenko i Irena Solorano

Sa predstavljanja Izveštaja o održivom razvoju za 2015. godinu: Ana Trbović, Kiril Kravčenko i Irena Solorano

Koncept društveno odgovornog poslovanja i ulaganja profita u razvoj društva već je uveliko odomaćen pristup u vođenju biznisa u razvijenim državama sveta. U Srbiji i okolnim državama taj koncept, kao i samo shvatanje da društveno odgovorno poslovanje nije trošak već svojevrsno ulaganje, tek treba masovno da zaživi, a za sada ga primenjuju uglavnom najveće kompanije.

Sam koncept društvene odgovornosti kompanija podrazumeva one aktivnosti koje firme čine dobrovoljno kako bi unapredile određene segmente zajednice u kojoj posluju – od ulaganja u mlade do brige o zaštiti životne sredine. U društvenu odgovornost se takođe ubrajaju i ulaganja u zaposlene, bilo da je reč o njihovom dodatnom obrazovanju ili brizi o njihovom zdravlju. Izdvajanjem određenog dela pro ta za dobrobit zajednice kompanije na svojevrstan način komuniciraju sa društvom, ali ujedno stvaraju bazu podobnu za razvoj novih kadrova koji će u budućnosti biti značajni i za samu kompaniju i za celu državu. Dakle, iako se izdvajanje pro ta za takve aktivnosti na prvi pogled može učiniti kao trošak ono je zapravo stvaranje osnove da se zarada ostvaruje i u narednim godinama.

Korporativna lantropija razlikuje se od sponzorstava i drugih ugovora kojima kompanija stupa u neku vrstu poslovnog odnosa sa drugim subjektom. Sa druge strane, društveno odgovorno poslovanje je strateški odgovor kompanije na potrebe društva. Firme, pre ulaganja u takve aktivnosti, temeljno utvrde cilj davanja, odnosno kakve promene žele da ostvare, potom načine na koji će iskoristiti uložena sredstva i resurse koje će usmeriti na ostvarivanje svojih ciljeva. Na taj način obezbeđuje se da ulaganje dela pro ta zaista bude na dobrobit šire zajednice.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • Donacija Šnajder elektrika Teslinom muzeju
  • Počela letnja sezona na Kopaoniku
  • Letnja škola preduzetništva
  • NIS uspešno započeo upotrebu mašine za podbušivanje
  • REZULTATI ISTRAŽIVANJA „BANKARSKI RADAR“ KOMPANIJE A.T. KEARNEY: Evropsko bankarstvo na kritičnoj tački
  • PREMA FINANSIJSKIM IZVEŠTAJIMA AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE: Dobit u privredi 144 milijarde dinara
  • MENADŽERSKI VODIČ: Ego je neprijatelj
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE (II DEO): Sedam stvari koje klijenti očekuju
  • PITER DRAKER: MOJ POGLED NA MENADŽMENT (1): Delotvornost mora da se uči
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. septembra 2016.
Podelite ovaj tekst: