INOVATIVNI FINANSIJSKI INSTRUMENTI – ZELENE OBVEZNICE: Oruđe u borbi protiv klimatskih promena

Globalni ekonomski sistem prevazilazi granice izdržljivosti naše planete, o čemu jasno svedoče podaci o klimatskim promenama kao najvećem izazovu novijeg doba.

Piše: Miloš Drezga

Prema istraživanjima koje je sprovela NASA, prosečna temperatura zemljine površine je od industrijske revolucije porasla za 0,9 stepeni Celzijusa usled sve većih emisija gasova staklene bašte. Ovom rastu najviše su doprinele emisije u poslednjih 35 godina, dok su 2016. i 2019. bile dve najtoplije godine od početka merenja. Porast globalne temperature započeo je domino efekat korenitih promena u našim ekosistemima – topljenje ledenih ploča i glečera, dramatičan rast nivoa mora i ekstremni vremenski uslovi poput poplava, požara i suša velikih razmera, deo su gorućih problema sa kojima se svet suočava.

Devastacija životne sredine posledica je sve većeg pritiska globalne ekonomije na resurse od kojih zavisimo, a imajući u vidu trenutni način upravljanja procesom proizvodnje, prognoze za budućnost nisu ohrabrujuće. Očekivani rast srednje klase, koja trenutno čini više od polovine svetske populacije, uz rastuću potrošnju OECD zemalja, neminovno će prevazići sposobnost životne sredine da zadovolji sve veće potrebe društva, što će uzrokovati već prisutnu degradaciju zemljišta, deforestaciju, smanjenje rezervi pijaće vode i rezervi neobnovljivih resursa neophodnih u industriji, kao što su metali i fosilna goriva, a samim tim i dodatno uvećavati cene ovih suštinski neprocenjivih resursa u budućnosti.

Ove činjenice ukazuju na potrebu za promenom ekonomske paradigme u vidu podređivanja ekonomskog sistema životnoj sredini od koje i zavisi, odnosno prelaska sa linearne na cirkularnu ekonomiju. Globalna ekonomija se trenutno zasniva na principu uzmi (iz prirode), napravi (u procesu proizvodnje), iskoristi, odbaci.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • RAST ULAGANJA NAFTAŠA U 2019. GODINI: NIS investirao više od 42 milijarde dinara
  • NURIJEL RUBINI O OČEKIVANIM GLOBALNIM TOKOVIMA U 2020. GODINI: Mogući su poremećaji, različiti od svega što smo videli u krizi 2008.
  • REZULTATI POSLOVANJA AUSTRIJSKE GRUPE U REGIONU ZA 2019. GODINU: Erste grupa povećala operativni prihod za 8,7 odsto
  • INOVATIVNI DOMAĆI PROIZVODI EKSKLUZIVNO NA POLICAMA DM DROGERIJA: Podrška domaćim proizvođačima kroz dm inkubator
  • SVE UBRZANIJI RAZVOJ ROBOTIKE U SVETU: Humanoidni roboti u svemu oponašaju čoveka
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2020.
Podelite ovaj tekst: