KOPAONIK BIZNIS FORUM 2020: Između demografskog šoka i ekonomskog rasta

Ljudi odlaze sa Zapadnog Balkana jer žele da žive bolje, privrednici žele da vode poslove bez granica i administrativnih barijera, a srpski političari tvrde da su ekonomski rezultati nikad bolji. Ko je u pravu, ako nam je uz privredni rast Zapadnog Balkana od četiri odsto i rast EU od jedan odsto, potrebno 45 godina da se „sretnemo“?!

Na panelima poluprazno

Kada je nemački profesor ekonomije Klaus Švab organizovao prvi Svetski ekonomski forum u Davosu 1971. godine, Aleksandar Vlahović, srpski ekonomista i predsednik Saveza ekonomista, imao je tek osam godina. U najranijem detinjstvu sigurno nije znao da selo-gradić u švajcarskim Alpima postaje sve značajnije mesto za susrete ekonomista, političara i svekolike društvene elite, ali sada, u ovo naše doba, Aleksandar Vlahović obavezno podseti na značaj onog pravog Davosa i ovog srpskog foruma na Kopaoniku, koji se već nekoliko godina legitimiše kao „srpski Davos“. Da li dva foruma liče ili ne, posebna je tema, ali je izvesno da postoji težnja organizatora da okupi što više učesnika, da se održi što više panela, da se na Kopaoniku pokrenu ključne društveno-ekonomske teme i da „srpski Davos“ ima „zvezde“, domaće i regionalne političke i biznis elite.

Sve to je bilo vidljivo i na ovogodišnjem, 27. po redu, Kopaonik biznis forumu koji je održan od 1. do 4. marta, pod glavnim nazivom „Industrija 4.0 i povezane teme – Izazovi budućnosti“. A kad se centralni naslov tako široko postavi, onda sve oblasti mogu da budu „povezane teme“ i sve može biti „izazov budućnosti“. Počelo je gotovo poetično i filmski „Kreativna industrija – vaš tihi sused“ (1. marta uveče), a završilo se temom o digitalnom razvoju srpskog društva, predsednice Vlade Ane Brnabić (4. marta), koja je zatvorila Forum, kao i najavom Aleksandra Vlahovića da će pripremiti dokument „Kopaonik konsenzus“, koji će u najskorije vreme biti predstavljen javnosti.

Prema proceni organizatora, ovogodišnji „srpski Davos“ je okupio oko 1.300 učesnika, što se moglo utvrditi samo prvog dana, tokom zvaničnog otvaranja foruma, kada su, posle Aleksandra Vlahovića, svoja izlaganja imali Jorgovanka Tabaković, guverner NBS, i Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Republike Srbije.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • RAST ULAGANJA NAFTAŠA U 2019. GODINI: NIS investirao više od 42 milijarde dinara
  • NURIJEL RUBINI O OČEKIVANIM GLOBALNIM TOKOVIMA U 2020. GODINI: Mogući su poremećaji, različiti od svega što smo videli u krizi 2008.
  • REZULTATI POSLOVANJA AUSTRIJSKE GRUPE U REGIONU ZA 2019. GODINU: Erste grupa povećala operativni prihod za 8,7 odsto
  • INOVATIVNI DOMAĆI PROIZVODI EKSKLUZIVNO NA POLICAMA DM DROGERIJA: Podrška domaćim proizvođačima kroz dm inkubator
  • SVE UBRZANIJI RAZVOJ ROBOTIKE U SVETU: Humanoidni roboti u svemu oponašaju čoveka
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2020.
Podelite ovaj tekst: