MIGRACIJE S ISTOKA NA ZAPAD EVROPE: Crveni alarm je uključen: Srbiji preti još veća emigracija stanovništva

Za ovogodišnji Kopaonik biznis forum, grupa autora predvođena Pavlom Petrovićem, akademikom i predsednikom Fiskalnog saveta Republike Srbije, pripremila je dokument koji je ustalasao domaću javnost i pre nego što je predstavljen na ovogodišnjem Forumu. Jer ta analiza pod radnim naslovom “Migracije s Istoka na Zapad Evrope: da li Srbija može da odoli naletima vetra”, sadrži alarmantne dokaze o tome da će se Srbija u narednih pet godina, pod pritiskom negativnih demografskih kretanja u Zapadnoj Evropi, suočiti sa rastućom emigracijom svog stanovništva. Srbiju će ljudi napuštati čak i ako privreda bude rasla po stopi od četiri odsto godišnje! – upozoravaju autori, a to su, osim prof. Petrovića još i Danko Brčerević i Stefan Šaranović, članovi ekspertskog tima Fiskalnog saveta. Pa, šta se može uraditi sada da se zaustave takvi nepovoljni trendovi porasta emigracija?

Autori odgovaraju da je rešenje u unapređenju institucija – borbi protiv korupcije, vladavini prava, poboljšanju kvaliteta pruženih javnih usluga. Bolje je imati jake i nezavisne državne institucije, nego se zavaravati da bi veće plate zadržale ljude u Srbiji.

Mladi odlaze iz Srbije – posledice dugoročne

Snažno povećanje plata ne bi moglo u potpunosti da neutrališe efekat rastuće tražnje za radnom snagom u Zapadnoj Evropi, odnosno emigracije bi i pod tim uslovima nastavile da se povećavaju. Pri tome, povećanje plata iznad rasta produktivnosti verovatno bi uticalo na pogoršanje makroekonomske stabilnosti i moglo bi da uspori privredni rast i stoga konvergenciju privrede Srbije ka Zapadnoj Evropi”, navodi se u dokumentu iz kojeg, u nastavku, izdvajamo najznačajnije segmente.

…Rastuća tražnja Zapadne Evrope za obučenom radnom snagom usisava najvrednije ljudske resurse zemalja CIE i tako ugrožava njihovu ekonomsku perspektivu. Ocenjeni ekonometrijski model pokazuje da su emigracijama najviše pogođene zemlje CIE koje imaju najlošije uređenu državu: visoku korupciju, nizak nivo vladavine prava i loš kvalitet javnih usluga (zdravstvo, prosveta i drugo). Iseljavanje je veće i iz onih zemalja CIE koje imaju olakšan pristup evropskom tržištu rada, bolje obrazovano stanovništvo i nizak životni standard. Model pokazuje da će emigracija mladog i kvalifikovanog stanovništva Srbije dodatno da poraste u narednih pet godina za 20-30% čak i uz relativno visok rast BDP-a od 4%. Međutim, ukoliko Srbija u narednim godinama dostigne institucionalne standarde koji su uobičajeni u CIE, trend rasta emigracija bi se preokrenuo i smanjio za 10-15% u odnosu na sadašnji nivo. Povećanje zarada, čak i ukoliko bi bilo ekstremno snažno, ne može da ima presudnu ulogu u smanjenju emigracija iz Srbije.

Foto: bljesak.info

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • RAST ULAGANJA NAFTAŠA U 2019. GODINI: NIS investirao više od 42 milijarde dinara
  • NURIJEL RUBINI O OČEKIVANIM GLOBALNIM TOKOVIMA U 2020. GODINI: Mogući su poremećaji, različiti od svega što smo videli u krizi 2008.
  • REZULTATI POSLOVANJA AUSTRIJSKE GRUPE U REGIONU ZA 2019. GODINU: Erste grupa povećala operativni prihod za 8,7 odsto
  • INOVATIVNI DOMAĆI PROIZVODI EKSKLUZIVNO NA POLICAMA DM DROGERIJA: Podrška domaćim proizvođačima kroz dm inkubator
  • SVE UBRZANIJI RAZVOJ ROBOTIKE U SVETU: Humanoidni roboti u svemu oponašaju čoveka
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2020.
Podelite ovaj tekst: