ИНТЕРЕГ – ИПА: Лаванда цвета на пољима око Сомбора

Програм прекограничне сарадње ИПА Мађарска – Србија донео је лаванду у сомборски атар. Ту расте преко 30.000 садница а ускоро ће их бити 50.000. Жене из сеоских подручја требало би да имају веће приходе. За сада изгледа да је лаванди на сомборским пољима осигурана будућност за наредних десет година

Зденка Митић и Бранислав Сфорцан, испред етно куће „Лаванград“

Нове биљне културе на нашим пољима све су чешћа појава. Једна од оних која код нас баш није уобичајена је лаванда. Али то се мења, па баште на западу Бачке све више личе на Провансу или Тоскану. На пољима око Сомбора већ има више од три хектара под овом културом. Ова, пре свега, медитеранска биљка појавила се ту захваљујући програму прекограничне сарадње Европске уније ИНТЕРЕГ – ИПА Србија – Мађарска – Социјално предузетништво за жене у руралним подручјима. Вредност целог пројекта износила је 207.800 евра, већи део је финансиран из фондова ЕУ, док је општина Сомбор издвојила 98.744 евра. Реализација пројекта почела је крајем 2017., а окончана је марта 2020. године. Током реализације, на периферији Сомбора, на четири парцеле и у осам села, засађено је преко 30.000 садница ове биљке. Лане је било и првог мањег рода, а ове године се очекују мало већи приноси. Род лаванде би у годинама које следе требало да буде све већи. За прву праву бербу чека се четири године од садње. Тада би требало да почне да се цеди и уље из ове биљке. То за сомборску лаванду значи још две године. До тада, учеснице у пројекту планирају да оно што уберу пакују у декоративне мале врећице, да суше и праве букете, па да понуде тржишту. Помоћ стиже и од општинских власти које ће сомборску лаванду и производе од ње додати у официјалне пакете које званичници поклањају гостима.

Главни приход очекује се од уља лаванде. У оквиру пројекта формирано је Удружење “Лаванград“ чије је седиште у Бачком Моноштору. Свих 28 жена које су узеле учешће у програму, окупљају се у етно кући у Моноштору, друже се и размењују искуства у гајењу лаванде. Ту су смештена и два апарата за цеђење уља од ове биљке. Куповина је финансирана новцем из пројекта. Прве капи за пробу требало би да потеку крајем лета ове године. Учеснице у пројекту су се обавезале да ће лаванду гајити бар десет наредних година.

О томе како је све кренуло и како је лаванда почела да осваја баште западне Бачке, главни менаџер пројекта и саветник за локални економски развој у општини Сомбор, Бранислав Сфорцан, каже:

– Када је 2017. године расписан нови конкурс за програме ИПА прекограничне сарадње, сматрали смо да имамо добре шансе да ту прођемо и добијемо новац ако осмислимо добар пројекат и нађемо партнера у суседној Мађарској.

Сфорцан објашњава да су проценили да ће бити најбоље да се определе за нешто из области одрживе пољопривреде, на пример, за зачинско биље. Лаванда је изабрана јер има вишеструку намену.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • СВАКИ ИНТЕРНЕТ ДОМЕН МОЖЕ БИТИ ИСКОРИШЋЕН ЗА ЗЛОНАМЕРНЕ РАДЊЕ: Да не будемо саучесници
  • КОМПАНИЈА ДЕЛТА ХОЛДИНГ ИНВЕСТИРАЛА 70 МИЛИОНА ЕВРА: Отворен шопинг мол Делта Планет у Нишу
  • СРПСКЕ КОМПАНИЈЕ НА НАЈВЕЋЕМ САЈМУ ПРЕХРАМБЕНИХ ПРОИЗВОДА У РУСИЈИ: Бели сиреви и сирни намази – фаворити на руском тржишту
  • Следећи број Економетра излази 8. јуна 2021.
Podelite ovaj tekst: