ЈЕЛЕНA ЂОРЂЕВИЋ ПОПОВИЋ: Уживам у креирању – од Пепа Прасета до „Лисабона на ципели“

Новинарка РТС-а годинама је правила репортаже о Србима у дијаспори и прилоге за емисију „Ипак се окреће“. Свој глас већ дуго позајмљује цртаним јунацима, а прославила се синхронизацијом Пепа Прасета. Иако ужива у свакој животној улози, пасија јој је осликавање предмета од коже и прављење накита

Јелена Ђорђевић Поповић: Идеје се непрестано јављају, али бих највише волела да посао осликавања кожних предмета подигнем на виши ниво и да му се посветим још више

Јелена Ђорђевић Поповић је неуморни креативац која је за тридесетак година рада направила мноштво репортажа као новинар РТС-а, синхронизовала бројне цртане јунаке на српском језику, од којих је најпознатији Пепа Прасе, а у слободно време специјалном техником и бојама осликавала ципеле, чизме, ташне, кофере и правила уникатан накит. Њене ћерке, Ана и Наташа Поповић, прва су деца са ових простора која су такође почела да синхронизују цртане јунаке и то раде већ 15 година. У једном периоду Јелена је основала и креативни студио „Мотив“ у жељи да, како каже, охрабри жене да ураде нешто за себе и разбију свакодневицу учећи да осликавају мотиве на предметима од коже. Решена је да те радионице покрене поново.

– У свему што радим уживам, идеје се непрестано јављају, али бих највише волела да посао осликавања кожних предмета подигнем на виши ниво и да му се посветим још више. Једном приликом сам закупила место у Катапулту у Кнез Михаиловој улици и видела сам да су странци били одушевљени осликаним ципелама. И ја, када одем у иностранство, желим да купим нешто што ћу да носим; не сувенире који ће да скупљају прашину, већ ципеле, ташну, јакну – каже Јелена Ђорђевић Поповић на почетку разговора за магазин Економетар.

Јелена је дипломирала на Вишој школи ликовних и примењених уметности, али већ је имала телевизијску каријеру када је почела да осликава мотиве на кожним предметима.

– Добила сам од брата ципеле из Италије и у брзом преобувању по колима оне су се исфлекале. Потражила сам помоћ обућара, али само ме је „бело гледао“. Размишљала сам и помислила, зашто их ја не бих осликала, средила ту флеку, продужила им век и направила нешто уникатно. Тако је и било – каже она.

У међувремену је осмислила своју технику фиксирања боја. Ради искључиво са бојама за кожу које увози углавном из Италије, неколико боја из Шпаније, а свега две, три купујем у Србији. Боје су, како каже, апсолутно постојане и могу да се похабају само механички.

Урадила је више од 100 ципела, а осликава ташне, јакне, кофере, качкете и друге аксесоаре. Људи сами доносе предмет који желе да им Јелена ослика и бирају мотив, боје или пак могу потпуно дизајн да препусте овој уметници. Осим тога, ради и дизајн накита од коже, огрлице, наруквице, прстење. Сви предмети су уникати и ручне израде.

Урадила је више од 100 ципела, а осликава ташне, јакне, кофере, качкете и друге аксесоаре

– Размишљала сам да покренем и своју производњу ципела, али су калупи јако скупи. Одустала сам од те приче јер бих у почетку била ограничена на један модел. Определила сам се да се са клијентима консултујем у смислу да они бирају оно што им се свиђа и што им је удобно, а да им ја дајем сугестије шта је препоручљиво како би осликани мотиви изгледали што лепше. Најчешће се дешава да се договарамо а онда на крају кажу да урадим по свом осећају, што уметнику омогућава да се размахне и обично тада и да највише. Највећа ми је сатисфакција кад видим њихово одушевљење кад добију осликан предмет. Мораћу то некада и да снимим – каже кроз смех Јелена.

Јелену углавном налазе по препоруци и преко друштвених мрежа: Фејсбука, Инстаграма. Клијенти су јој и мушкарци и жене. Мушкарци се најчешће опредељују за серију европских градова на ципелама.

– Једном господину сам урадила Лисабон на ципелама. Питала сам га који му је омиљени сат у дану и који су му омиљени бројеви. Није му било јасно зашто ми је то важно. Када сам му однела ципеле видео је да сат на катедрали осликаној на његовим ципелама откуцава његово омиљено време у току дана, а да трамвај има његов омиљени број. Био је презадовољан – каже Јелена.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • СВАКИ ИНТЕРНЕТ ДОМЕН МОЖЕ БИТИ ИСКОРИШЋЕН ЗА ЗЛОНАМЕРНЕ РАДЊЕ: Да не будемо саучесници
  • КОМПАНИЈА ДЕЛТА ХОЛДИНГ ИНВЕСТИРАЛА 70 МИЛИОНА ЕВРА: Отворен шопинг мол Делта Планет у Нишу
  • СРПСКЕ КОМПАНИЈЕ НА НАЈВЕЋЕМ САЈМУ ПРЕХРАМБЕНИХ ПРОИЗВОДА У РУСИЈИ: Бели сиреви и сирни намази – фаворити на руском тржишту
  • Следећи број Економетра излази 8. јуна 2021.
Podelite ovaj tekst: