КАКО ПОВЕЋАЊЕ ЦЕНА МНОГИХ СИРОВИНА УТИЧЕ НА ПОСЛОВАЊЕ ПРЕДУЗЕЋА: Некима екстра профит, некима катанац

Нагли раст цена метала, грађевинског материјала, хране, изазвао је хаос на тржишту и предузећа су са разлогом у паници од даљих дешавања. За оне који се баве примарном производњом „нема зиме“ и они ће профитирати, али многима другима би, због овако наглог раста цена сировина, могла да буде угрожена профитабилност, па чак и ликвидност

Да ли је „бакар нова нафта“ – предвиђа се раст цене црвеног метала на 11.000 долара по метричкој тони

Да привредни опоравак светске економије, погођене пандемијом ковида-19 од почетка 2020. године до данас, може да изазове и драматична дешавања на тржишту, сведоци смо последњих месеци. Аналитичари Голдман Сакса за робне берзе кажу да је „бакар нова нафта“, и предвиђају раст цене црвеног метала на 11.000 долара по метричкој тони. Своје прогнозе о поскупљењу бакра образлажу убрзањем преласка на „зелену“ енергију са фосилних горива и недовољном понудом овог метала, преноси амерички медиј CNBC. Осим бакра, поскупели су и сви остали метали, готово без изузетка, затим грађевински материјал, а ФАО индекс хране највиши је у последњих десет година. Поред глобалног опоравка, потресе на тржишту прави и невероватан економски развој Кине, чија брзорастућа средња класа (око 600 милиона), која броји више људи него све ЕУ државе заједно, подиже тражњу за многим производима, повећава притисак на тржиште, а самим тим и цене производа.

Оваква ситуација изазвала је хаос на тржишту и предузећа су са разлогом у паници од даљих дешавања.

За оне који се баве примарном производњом „нема зиме“ и они ће профитирати, али многим другима би, због овако наглог раста цена сировина, могла да буде угрожена профитабилност па чак и ликвидност. Аналитичари не могу поуздано да предвиде даље кретање инфлације на глобалном нивоу, али кажу да за сада нема великих инфлаторних очекивања, мада експанзивна монетарна и фискална политика изазивају бојазан. Са друге стране, намеће се питање колики раст цена потрошачи, посебно у неразвијеним земљама попут Србије, могу да поднесу и да ли би драстично повећање цена хране и друге робе узроковало превелике вишкове на страни понуде. Карте још увек нису до краја отворене и та неизвесност уноси немир у пословање, нарочито малих и средњих предузећа.

Уместо инокса – пластика

Снежана Обрадовић, директорка београдске фирме Алеђо која се бави машинском обрадом метала, каже да су поскупљења сировина континуирана, те да им нестабилно тржиште изазива поремећаје у организацији пословања. Пошто не складиште материјал, десило се у неколико наврата да су направили калкулацију по једним ценама, а да су до уговарања посла оне порасле. Зато сада, практично, пред сваку понуду контактира добављаче да провери цене, а онда прави калкулацију за понуду. Све то, како каже, утиче да се губи много времена, те да пословање не може уопште да се испланира.

– Када су кренула поскупљења, нисмо ни приметили. Међутим, ови последњи скокови цена инокса, алуминијума, прохрома, а раст цена је ишао и до 40 одсто, одмах су се одразили на пословање. Ми смо цене морали да повећамо, срећом, наручиоци то разумеју, практично и немају избора. Једино нам је једна фирма из Француске тражила да јој неке производе уместо од инокса, правимо од пластике, управо да би имали нижу цену – објашњава Снежана Обрадовић.

Извор: Pixabay

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • СВАКИ ИНТЕРНЕТ ДОМЕН МОЖЕ БИТИ ИСКОРИШЋЕН ЗА ЗЛОНАМЕРНЕ РАДЊЕ: Да не будемо саучесници
  • КОМПАНИЈА ДЕЛТА ХОЛДИНГ ИНВЕСТИРАЛА 70 МИЛИОНА ЕВРА: Отворен шопинг мол Делта Планет у Нишу
  • СРПСКЕ КОМПАНИЈЕ НА НАЈВЕЋЕМ САЈМУ ПРЕХРАМБЕНИХ ПРОИЗВОДА У РУСИЈИ: Бели сиреви и сирни намази – фаворити на руском тржишту
  • Следећи број Економетра излази 8. јуна 2021.
Podelite ovaj tekst: