Ништа не може да замени традиционално сточарство

Наука и аграр чврсто су повезани, међутим још увек није реално да ће фарме бити замењене лабораторијама за узгој стоке, сматра професор Цвијан Мекић, са Пољопривредног факултета у Земуну, и истиче да ни једна алтернатива не може да буде доминантан модел

Професор Цвијан Мекић

У извештавању о сточарству мало има ексклузиве, па су медијима занимљиве вести попут оне с краја 2020. године, када је у Сингапуру тамошње регулаторно тело одобрило да се у ресторанима служи јело од култивисаног, „чистог“ меса. Јавност се посебно интересује када Бил Гејтс, један од најбогатијих људи на планети, објави да ћемо се хранити „синтетичком говедином“, односно да ће се уместо на фармама месо производити у лабораторијама.

О култивисаном, „чистом“ месу које настаје у вештачким условима разговарали смо са професором Цвијаном Мекићем, са Пољопривредног факултета у Земуну, образовне установе основане пре 102 године.

– Ова тема није футуристички сценарио за нас који смо у струци. И у Србији постоје компаније које раде на неким сегментима потребним за узгој култивисаног меса. На нашем факултету студенти се упознају са новим трендовима о примени науке у сточарству, али прича о месу из лабораторије није новина и присутна је дуже од пола века, каже на почетку разговора за Економетар професор Мекић и додаје да није оправдан страх да ћемо у будућности уместо са фарми и у месарама месо куповати у апотекама.

– Свака нова метода може да се развије и сигурно ће култивисано месо бити присутно, али искључиво као алтернатива. Ништа не може да замени конвенционалну пољопривреду и сточарство, изричит је наш саговорник.

Технологија “чистог“ меса подразумева узимање ћелије биопсијом од одређене врсте домаће животиње и потом њен развој; умножавање у стерилним условима, у посебним препаратима – без пестицида, хормона, антибиотика, хербицида, те отуда назив “чисто“. До данас се највише експериментисало са говедином. Производња говеђег меса је најскупља, у односу на производњу свињетине, живине, због потребног вишегодишњег циклуса раста и репродукције грла, што је и био један од мотива стварања „вештачког“ меса.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • СВАКИ ИНТЕРНЕТ ДОМЕН МОЖЕ БИТИ ИСКОРИШЋЕН ЗА ЗЛОНАМЕРНЕ РАДЊЕ: Да не будемо саучесници
  • КОМПАНИЈА ДЕЛТА ХОЛДИНГ ИНВЕСТИРАЛА 70 МИЛИОНА ЕВРА: Отворен шопинг мол Делта Планет у Нишу
  • СРПСКЕ КОМПАНИЈЕ НА НАЈВЕЋЕМ САЈМУ ПРЕХРАМБЕНИХ ПРОИЗВОДА У РУСИЈИ: Бели сиреви и сирни намази – фаворити на руском тржишту
  • Следећи број Економетра излази 8. јуна 2021.
Podelite ovaj tekst: