UVOD U BIZNIS: Lekarsko opravdanje

 

Svakoga septembra počinje škola, što bi trebalo da asocira na rad, red, odgovornost, disciplinu i sticanje znanja. Naravno, za vredne i odgovorne učenike. Kao što se zna, nisu svi takvi. Oni koji žele da izbegnu neke obaveze, primorani su da ne dolaze u školu i da za propuštene časove potraže lekarsko opravdanje.

Piše: Radojka Nikolić

Kakvo bi lekarsko opravdanje, metaforično, bilo potrebno srpskim ekonomskim vlastima već na početku ove jeseni? Izvesno je da bi bilo potrebno više lekarskih opravdanja. Za početak, zbog pregovora sa MMF-om. Eto, pre nepunih godinu dana dobili smo zakon o fiskalnoj odgovornosti koji je, pored ostalog, trebalo da ograniči nepredviđeno povećanje budžetskog deficita, što je inače naša stara boljka. Određen je i procenat – ove godine deficit budžeta ne bi smeo da pređe 4,1 odsto. I baš kad su se mnogi analitičari i ekonomisti-posmatrači pitali kako će to vlast da izvede, jer je izvesno da ne može sve budžetske stavke (naročito posle zakona o decentralizaciji) da uklopi u taj procenat, pojavio se spasilac MMF. Nekada strogi krojač budžeta, sada je meka srca dozvolio da budžetski deficit ipak može da iznosi 4,5 odsto. Dijagnoza: srpska država ima obaveze prema budžetskim korisnicima a da bi ih ispunila, mora da potrošili celih 4,5 odsto deficitarno. A za lekarsko opravdanje pobrinuo se sam dr Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta. Obrazloženje: kada preti nova recesija za privredu, onda se može preporučiti malo veći deficit od prethodno limitiranog, kako bi se stvorio prostor za privredni oporavak.

Dakle, ništa od smanjenja budžetskog deficita koji bi postepeno trebalo da se redukuje kako bi u 2015. godini bio sveden na nulu. Džaba onih silnih tona novinske hartije koja je štampana u prvih nekoliko meseci ove godine, u kojima su objašnjavana ta fiskalna pravila što je trebalo da nas za pet godina dovedu do ravnotežnog državnog budžeta i deficita na nuli.

Ali, uspelo je lekarsko opravdanje. Tu, uz to prvo opravdanje, odmah je MMF ispisao i drugo. Ovoga puta za reformu penzijskog sistema. Već je postalo legendarno objašnjenje da je potpredsednik Krkobabić „tvrd orah“ u pregovorima sa MMF-om a sada su i strani finansijski eksperti sasvim „polomili zube“ posle susreta sa vremešnim koalicionim partnerom. Sam šef misije MMF-a Albert Jeger je rekao da nema ništa od reforme penzijskog sistema dok ova Vlada vlada Srbijom. Nema dovoljno vremena, za ovog mandata je sve potrošeno. Reforma penzijskog sistema mora da čeka novu Vladu. A ako u njoj opet bude Krkobabić? Ne gine im nova lomljava zuba o tvrd orah, voćku čudnovatu. Ostaće možda i bez vilice, takav je Krkobabić, a i bez lekarskog opravdanja.

I kada bi se nabrojali još mnogi drugi razlozi za izostanke sa časova, zbog čega su rezultati loši, naša Vlada bi mogla lako da dobije lekarska opravdanja za šta god je potrebno. Na primer, za pad životnog standarda, za rast nezaposlenosti, za nelikvidnost, za odugovlačenje usvajanja zakona kojim se država obavezuje da izmiruje svoje obaveze u roku od 60 dana… Za sve što vam padne na um Vlada može dobiti lekarsko opravdanje. Ima dovoljno doktora koji mogu da ih pišu. Samo ne očekujte od bilo koga u Vladi da kaže da su ta lekarska opravdanja lažna. Ovde nisu, to se dešava samo đacima u školi.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: