TV SLIKE I PRILIKE: Kriza krizi grize rep

Svaka beba kad se rodi dobija na poklon od države – dug od tri hiljade evra. Sada su svi dušebrižnici i poručuju nam da se treba zaduživati onoliko koliko se može vratiti. Nikad se toliko nije razgovaralo o ekonomskim problemima sa tako malo rezultata

 

Piše: Branislava Džunov

Dobrodošli u realnost! Vi ste jedan od onih (nesavesnih) građana koji su za godišnje odmore potrošili 620 miliona evra, iznetih iz zemlje. Ozbiljna i teška optužba koja se na televiziji izgovara sa mešavinom lakorečivosti i ravnodušnosti. Imalo se, potrošilo se, pa šta?

Problem je u tome što vi niste zadovoljni. Onih deset dana provedenih na moru u Grčkoj samo je pojačalo, na kratko prigušeno, nezadovoljstvo. Nije bilo dovoljno da se ljudski odmorite, ostale su neispunjene želje o raskošnijem i lagodnijem letovanju. Povlašćeni su krstarili na jahtama, a vi u skromnom apartmanu sa pogledom na autostradu. A koštalo je i plaćaće se na rate, u najboljem slučaju, do Nove godine.

Deca su krenula u školu sa besplatnim udžbenicima, a roditeljima je ubačena petarda o šaranju po knjigama, što je zabranjeno, jer će morati da se vrate na kraju školske godine, prema potpisanoj obavezi. Bilo je žučnih polemika u jutarnjem programu iz kojih se izrodila smešna reklama za izdavačku kuću koja nije uspela da svoja izdanja ubaci u obavezni školski izbor: dve žene ubeđuju jedna drugu kako je najbolje, ipak, kupiti udžbenike sa kojima voljeni i razmaženi naslednici mogu da rade šta god žele. Ne moraju čak ni da ih otvore. Osim toga, ko zna šta će biti iduće godine u ovo doba, ko će da misli tako daleko. A knjige su skupe, reporterka, iz knjižare u kojoj je uobičajena septembarska gužva, izveštava da su najskuplji udžbenici ruskog jezika i matematike. Što su tiraži manji, to su cene više i obrnuto. Boli glava od prosvetne demokratije gde svako radi šta mu padne na pamet. Ko ima školarce privija liske kupusa na čelo.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: