GORDANA DANILOVIĆ GRKOVIĆ: Povratnici iz inostranstva otvaraju firme kod nas

Imamo i primere da naši ljudi nastavljaju da žive van Srbije a kod nas već nekoliko godina razvijaju uspešne kompanije. Taj potencijal u dijaspori je ogroman samo je neophodno da kao društvo menjamo pristup prema njima. Važno je i da razumemo da dijaspora donosi veliko znanje, naročito onaj deo koji je dobro pozicioniran u velikim tehnološkim kompanijama

Gordana Danilović Grković

Mi danas u NTP Beograd na Zvezdari imamo pokazno mesto koje dokazuje da izdvajanje za obrazovanje i nauku nije trošak već investicija. Tome u prilog ide podatak da su samo u toku prve godine rada, dakle 2016. godine, kompanije koje su prve ušle u NTP Beograd, po finansijskim pokazateljima napravile prihod od 10 miliona evra, od čega je preko 60 odsto od izvoza, a državi se kroz poreze i doprinose u budžet vratilo u toj godini više od dva miliona evra, kaže u razgovoru za Magazin Biznis Gordana Danilović Grković, direktorka Naučno-tehnološkog parka Beograd (NTP), koji je smešten na Zvezdari.

Za dve i po godine rada, kako ukazuje naša sagovornica, NTP ima 60 kompanija članica, skoro 500 inženjera, kao i izrazit rast prihoda tih kompanija. Zabeležen je i izvoz od 60 odsto, a raste i broj startap kompanija.

– Za prethodne dve godine imamo preko 30 novih startap kompanija. Samo u prošloj godini ostvarili smo oko 150 različitih programa podrške koji su namenjeni kompanijama. Više od 1.000 studenata, koji imaju ideje i potencijalni su preduzetnici, prošlo je određene obuke.

• Startap ekosistem u Srbiji se brzo razvija, kada bi Srbija mogla da se približi recimo Izraelu, koji je vodeći u tome?

– Po mom mišljenju, Izrael ima najbolji sistem podrške i najbolji startap ekosistem. Ceo početni model od pre deset godina kroz formiranje Poslovno-tehnološkog inkubatora tehničkih fakulteta stvorili smo po ugledu na Izrael. U poslednjih pet godina došlo je do izuzetnog napretka startap zajednice, posebno u Beogradu. Ono što je jako važno jeste to da imamo mnogo pojedinačnih dobrih primera, ali da još uvek kao društvo moramo raditi na jačanju celokupnog ekosistema, kroz formiranje značajnijih finansijskih instrumenata za podršku mladima ali i kroz razvoj inovacione infrastrukture koje u ostalim delovima Srbije nema u dovoljnoj meri. To je ono što danas radi Vlada Republike Srbije, grade se tehnološki parkovi u Novom Sadu i Nišu, radi se na motivisanju drugih gradova da pokrenu slične startap centre. To je jedan od pravaca na kome dalje radimo, kroz prenos dobrog modela Naučno-tehnološkog parka koji je razvijen u Beogradu.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KOMPANIJA NIS OBJAVILA: Neto dobit NIS-a 27 milijardi dinara
  • PREMIJERKA SRBIJE NA KONFERENCIJI O RAZVOJU KREATIVNE INDUSTRIJE: Kreativna industrija može da rebrendira Srbiju
  • AGENCIJA ZA PRIVREDNE REGISTRE UVELA SISTEM REGISTRACIJE „BEZ ŠALTERA“: Elektronska registracija oko 30 odsto jeftinija od „papirne“
  • NACRTOM ZAKONA O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH DOBARA PREDVIĐENA VEĆA PLAĆANJA: Naknade za zaštitu životne sredine – udar na budžet građana i privredu
  • TV SLIKE I PRILIKE: Moju zemlju srce bira
  • MENADŽERSKI VODIČ: Piterov princip
  • POSLOVNA SAZNANJA: Zašto odlažemo – sebe
  • ERIK RIS: ”STARTUP NAČIN” (1): Tasteri nisu „deo inventara“
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2018.
Podelite ovaj tekst: