STOJČE TASKOV, EOS MATRIX: Ima izlaza iz začaranog kruga dugovanja

Rešenje za smanjenje nenaplativih potraživanja leži u uvećavanju efikasnosti samog postupka prinudne naplate putem sudskog i izvršnog postupka. Na taj način povećava se sigurnost banaka da će moći da poboljšaju svoju likvidnost kroz uvećanu kreditnu aktivnost prema srpskom društvu

Stojče Taskov

Stojče Taskov

Stanje u bankarskom sistemu Srbije trenutno nije najbolje, ali nije ni sve tako crno kako se prikazuje. Stopa nenaplativih kredita iznosi 20 procenata, ali to je ipak samo procenat! Svakako, ono što je hitno potrebno srpskom društvu jeste efikasniji sistem za sprovođenje postupka prinudnog izvršavanja ugovora. To će osigurati da buduće krizne situacije, promene relativnog pokazatelja nenaplativosti ne osciliraju tako jako kad god banke umanje svoju kreditnu aktivnost. Sa druge strane, efikasnijom naplatom potraživanja pojačaće se kreditna aktivnost banaka jer se pruža garancija da će se najveći deo kredita naplatiti u efikasnom postupku.

Ovako je Stojče Taskov, regionalni direktor kompanije EOS Matrix za Istočnu Evropu, ocenio stanje na srpskom finansijskom tržištu na kojem već duže vreme značajan problem predstavlja visok procenat nenaplativih potraživanja (NPL). U razgovoru za Magazin Biznis, gospodin Taskov objašnjava kako je u Srbiji i u regionu došlo do tako velikog kašnjenja u otplati kredita, ističe da su regionalni problemi u ovoj oblasti zajednički i navodi da – izlaza ima.

Naime, EOS Grupa je najveća svetska platforma za naplatu potraživanja i u 2012. godini je ostvarila najbolje rezultate u istoriji svog poslovanja. Kako, dakle, regionalni direktor takve kompanije vidi problem nenaplativih potraživanja?

– Gomilanje nenaplativih kredita je posledica pogrešnih kreditnih procena o volji korisnika kredita da poštuje svoje ugovorne obaveze, kao i institucionalne neefikasnosti srpskog sistema prinudne naplate da zaštiti kreditore i obezbedi naplatu potraživanja u efikasnom sudskom i izvršnom postupku. Uvećavanje efikasnosti postupka prinudne naplate je imperativ za promene u bankarskom sektoru a istovremeno i promena u vrednosnom sistemu društva – kaže Stojče Taskov.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • FIAT TALENT POOL PROGRAM: Šansa za mlade inženjere
 • DODELJENO 12 PRESTIŽNIH MBA STIPENDIJA USPEŠNIM SRPSKIM MENADŽERIMA: Stipendije za najbolje
 • PRIVREDNA KOMORA SRBIJE ZA SUŠTINSKE REFORME: Sistemsko rešavanje urgentnih problema
 • UNIKA OSIGURANJE OSTVARUJE CILJEVE POSTAVLJENE DO 2020. GODINE: Dobar start u 2013. i dinamičan rast
 • BRITISH AMERICAN TOBACCO: KAKO BI IZGLEDAO SVET BEZ LEGALNE DUVANSKE INDUSTRIJE: U svetu nelegalno prodato 600 milijardi cigareta u 2012.
 • DIRK OLIN, EKSPERT U OBLASTI DRUŠTVENO ODGOVORNOG POSLOVANJA, GOSTOVAO U BEOGRADU: Sunce najbolje dezinfikuje
 • XYZ PREMIUM FASHION STORE: Modno veče za pristupačni luksuz
 • KOMERCIJALNO TRŽIŠTE NEKRETNINA U BEOGRADU I REGIONU: Oporavak uvek dolazi posle krize
 • FILIP KOTLER, DŽON BOVEN, DŽEJMS MEJKENS: MARKETING U UGOSTITELJSTVU, HOTELIJERSTVU I TURIZMU (15): Definišite moć klijenata
 • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (5): Uživanje u poslu
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2013.
Podelite ovaj tekst: