ISKOSA GLEDANO: Snimajte, danas kuvam – boršć

ZALIJ CVEĆE: Ima tome bogami već tridesetak godina – iznenadih se kako vreme brzo prolazi – jedan se moj drug nešto muvao oko tadašnjeg Saveznog izvršnog veća i odatle se vratio kao pokisao.

Piše: Ruža Ćirković

Kaže: Gotovo, Jugoslavija je propala. Mi smo tad još verovali da država nije mačji kašalj, ali on tužno klima glavom: kad su dozvolili da oko SIV-a cveće svene, sa državom je gotovo! I tako i bi. Toga sam se setila kad smo ovog 4. marta prolazili pored preduzeća Galenika. Ljudi, kažem, pogledajte na šta liči zgrada Galenike, kao da je zarđala! Pre pet-šest godina išla sam da pravim intervju s tadašnjim direktorom Žikom Novakovićem sećam se, a sačuvan je i intervju, Novaković je pričao da je radio u mnogim firmama, ali je ovo prva koja ima račune u čak 18 banaka. Tad je još bila aktuelna priča sa nekim preplaćenim skulpturama u parku oko Galenike. A ni cveće još nije bilo svelo. Sad gledam ofucanu zgradu i vidim da je stvar uznapredovala. Bili su zanimljivi pregovori, da su uspeli bilo bi tu posla i za tabloide, ali najbogatiji Rus Vladimir Potanjin nije video račun da uđe u prezaduženu Galeniku sa 25 odsto. Gorka simbolika: toliko je, koliko se sećam, u svoja zlatna vremena držala Galenika ruskog tržišta lekova! Danas ne drži ništa. Galeniku je, počev od 90-tih godina, uništila država. Tu ovi današnji ne mogu da se vade na prekid kontinuiteta.

OČISTI SABLJU DIMISKIJU: Donedavno su nas ubeđivali da je najvažnije imati jaku i zdravu ekonomiju, razmišlja neko veče naglas jedan inače inteligentan ruski novinar-patriota na ruskoj televiziji. A mi smo se sad uverili da te uvažavaju i slušaju samo ako imaš jako oružje, elaborira on dalje, a ja pažljivo slušam. I samo upijam. Hoće da kaže, tek kad preko Bliskog istoka pustiš par krstarećih raketa, svi pred tobom stanu mirno. Iz čistog poštovanja! Zbog takvih otkrića u Rusiju je otišao nemački ministar inostranih poslova Zigmar Gabrijel da im tamo kaže kako je zabrinut jer bi u Evropi moglo da dođe do nove trke u naoružavanju. Lele! „Nemačka drži svoju reč“, rekao je Gabrijel i očekuje to i od drugih.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • UNIKREDIT BANKA PODRŽAVA POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE: Poljoprivreda ima veliki potencijal za rast i razvoj
  • KAKO ZADOVOLJSTVO ZAPOSLENIH UTIČE NA POSLOVANJE KOMPANIJE: Radna atmosfera i uslovi rada važniji od plate
  • AVANTAGE MODEL POSLOVANJA SOSIJETE ŽENERAL BANKE: I vreme i novac ulažite sa stilom
  • OD SADA MOGUĆA KUPOVINA LOKALA NA LIZING: Jednostavnije uz nansijski lizing
  • OSNOVAN SAVET ZA OMLADINSKO PREDUZETNIŠTVO: Podrška mladima u biznisu
  • BANKE TROŠE ČAK TRI PUTA VIŠE NA IT SIGURNOST U ODNOSU NA DRUGE ORGANIZACIJE Računi u bankama izloženi napadima socijalnog inženjeringa
  • IZAZOV 2017: Koji će trendovi obeležiti 2017. godinu
  • PITER DRAKER: Umeće raspolaganja vremenom
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2017.
Podelite ovaj tekst: