UVOD U BIZNIS: Pre i posle Kopaonika

Iz pisma koje je Džejms Ruf, šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda, uputio srpskoj javnosti, putem nedeljnika NIN, a koje je objavljeno 2. marta, kao najvažniju poruku zapamtila sam poslednju rečenicu.

Piše: Radojka Nikolić

U njoj šef Misije Ruf Srbiju poredi sa razvijenim evropskim državama i navodi da mi sada imamo tek jednu trećinu dohotka koji se tamo ostvaruje, dok su baltičke i pojedine centralnoevropske zemlje već stigle do dve trećine dohotka. Prevedeno u brojke to znači da, dok je prosečna plata u Srbiji oko 350 ili 400 evra, dotle je u Francuskoj ili Nemačkoj iznad 1.000 evra. Nema posebnog razloga za ljutnju na gospodina Rufa što nas je podsetio na tu žalosnu našu stvarnost, ili, kako je prevedeno, možda malo patetično – “plate u Srbiji su bolno niske”. Znamo da su nam niske prosečne plate, ali ta činjenica je po nas tim poraznija jer su domaći ekonomisti izračunali da nam treba deset godina da prosečne plate od 300 evra skoče na 600 evra i to pod uslovom da prosečni godišnji rast iznosi pet odsto! A mi sada imamo oko tri odsto rasta i, prema projekcijama, taj rast će iznositi od tri do četiri odsto i u naredne dve-tri godine. Drugim rečima, jasno je da je od nas prilično daleko nivo životnog standarda koji imaju razvijene evropske ekonomije. Nemačku, kao najrazvijeniju, da i ne pominjem. Naravno, pored “bolno niskih plata” šef Misije MMF-a nije zaboravio da nas kritikuje što kasne strukturne reforme i što se ne sređuje stanje u javnim preduzećima, ali, ako se pogleda odnos pohvala i kritika, jasno je da je mnogo više prostora posvećeno pohvalama za izvršene reforme i ostvarenu makroekonomsku stabilnost.

No, to je bilo pre Kopaonik biznis foruma (održan od 7. do 9. marta) kojem je prisustvovala cela Misija MMF-a za Srbiju. Uz poznate kritike na račun strukturnih reformi i javnih preduzeća, na Kopaoniku su tek pljuštale pohvale, ovoga puta za organizaciju skupa. Prema izjavama koje je Džejms Ruf dao Tanjugu 10. marta, on je oduševljen organizacijom i kvalitetom diskusija na 24. po redu Kopaonik biznis forumu, za koji kaže da je jedna od najboljih konferencija takve vrste na kojoj je učestvovao. “Ovo je bio najbolji trenutak da se MMF kao finansijska grupa pojavi na Kopaonik biznis forumu”, izjavio je Ruf za Tanjug i rekao da je za njega učešće na Forumu bilo izuzetno iskustvo i zaista lep događaj:

“Učestvovao sam na mnogim skupovima ove vrste na ranijoj funkciji, kada sam bio šef stalnog predstavništva MMF-a za ceo region centralne i istočne Evrope sa sedištem u Varšavi, i mogu da kažem da je ovo jedna od najboljih konferencija na kojoj sam bio”, rekao je Ruf.

Šefu Misije MMF-a za Srbiju se jako dopao i zimski skijaški centar Kopaonik. “Ski centar je divan. Nisam mnogo toga obišao, jer sam celog prvog dana bio na konferencijama, a drugog dana je, na žalost, bila prilično gusta magla i nije bilo mogućnosti da malo skijam, ali se nadam da ću pre odlaska sa Kopaonika imati priliku da skijam ako me posluže vremenske prilike”, rekao je sagovornik Tanjuga.

Na pitanje sa kakvim će utiscima ovaj put napustiti našu zemlju, naglašava da iz “Srbije uvek odlazi sa lepim utiscima”.

Dalje su usledile i još neke pohvale, ali ono što brine u celoj ovoj priči o odnosu svetskih finansijskih birokrata najvišeg ranga i nas, jeste činjenica da se oni smenjuju, dolaze i odlaze prezadovoljni provodom u Srbiji, ponekad i reformama koje sprovodimo, a mi i dalje ostajemo u našem višedecenijskom zaostajanju za razvijenom Evropom. Da ne pominjemo da se već 24 godine održava ovaj Forum na Kopaoniku, najčešće sa istorijski važnim zaključcima i preporukama, a mi smo baš svih tih godina daleko od razvijene Evrope. I tako do nekog sledećeg Kopaonik biznis foruma.


U ovom broju još i …

  • UNIKREDIT BANKA PODRŽAVA POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE: Poljoprivreda ima veliki potencijal za rast i razvoj
  • KAKO ZADOVOLJSTVO ZAPOSLENIH UTIČE NA POSLOVANJE KOMPANIJE: Radna atmosfera i uslovi rada važniji od plate
  • AVANTAGE MODEL POSLOVANJA SOSIJETE ŽENERAL BANKE: I vreme i novac ulažite sa stilom
  • OD SADA MOGUĆA KUPOVINA LOKALA NA LIZING: Jednostavnije uz nansijski lizing
  • OSNOVAN SAVET ZA OMLADINSKO PREDUZETNIŠTVO: Podrška mladima u biznisu
  • BANKE TROŠE ČAK TRI PUTA VIŠE NA IT SIGURNOST U ODNOSU NA DRUGE ORGANIZACIJE Računi u bankama izloženi napadima socijalnog inženjeringa
  • IZAZOV 2017: Koji će trendovi obeležiti 2017. godinu
  • PITER DRAKER: Umeće raspolaganja vremenom
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2017.
Podelite ovaj tekst: