KOPAONIK BIZNIS FORUM: Na dnevnom redu – reforma gubitaša

Uprkos uspesima na polju fiskalne konsolidacije, značajni rizici još postoje kada je reč o preduzećima u državnom vlasništvu – ovako u najkraćem glasi zaključak sa srpskog Davosa

Sa otvaranja Kopaonik biznis foruma 2017. godine
Foto: Dado Đilas

Ova Vlada je prva koja čini ozbiljne i značajne korake kada je reč o restrukturisanju preduzeća u energetskom sektoru. Ovim rečima je ministar energetike Aleksandar Antić, učestvujući na 24. Kopaonik biznis forumu, pokušao da se odbrani od jedne od najčešćih zamerki koja se čula za govornicom.

U najkraćem, ona se odnosi na to da, uprkos uspesima na polju fiskalne konsolidacije, značajni rizici još postoje kada je reč o preduzećima u državnom vlasništvu.

Kao najgori primer reformi nemali broj puta označen je EPS u kome, kako je to rekao Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta, ne postoji svest o neophodnosti reformi.

– Svestan sam da situacija nije savršena, razumem i kritičke tonove koje dobijamo od, za nas, respektabilnih institucija poput Fiskalnog saveta. Ali, oni pre nas ništa nisu radili. Samo onaj koji nešto i radi može da kritikuje. Dajemo neke rezultate. Da li je profesor Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta, time zadovoljan? Naravno da nije. Kao što nije ni premijer Vučić. MMF i Svetska banka su mnogo manje kritični od njih dvojice. Najviše me kritikuju Pavle Petrović i premijer – rekao je Antić.

A šta je to zbog čega se resorni ministar osetio prozvanim pa je odgovorio profesoru Petroviću? Govoreći o fiskalnim rizicima koji bi u narednim godinama mogli da ponište sve dosadašnje rezultate, Petrović je istakao da se to naročito odnosi na veliko kašnjenje sa reformama javnih preduzeća.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • UNIKREDIT BANKA PODRŽAVA POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE: Poljoprivreda ima veliki potencijal za rast i razvoj
  • KAKO ZADOVOLJSTVO ZAPOSLENIH UTIČE NA POSLOVANJE KOMPANIJE: Radna atmosfera i uslovi rada važniji od plate
  • AVANTAGE MODEL POSLOVANJA SOSIJETE ŽENERAL BANKE: I vreme i novac ulažite sa stilom
  • OD SADA MOGUĆA KUPOVINA LOKALA NA LIZING: Jednostavnije uz nansijski lizing
  • OSNOVAN SAVET ZA OMLADINSKO PREDUZETNIŠTVO: Podrška mladima u biznisu
  • BANKE TROŠE ČAK TRI PUTA VIŠE NA IT SIGURNOST U ODNOSU NA DRUGE ORGANIZACIJE Računi u bankama izloženi napadima socijalnog inženjeringa
  • IZAZOV 2017: Koji će trendovi obeležiti 2017. godinu
  • PITER DRAKER: Umeće raspolaganja vremenom
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2017.
Podelite ovaj tekst: