NATAŠA JOKIĆ: Glavne konture nove EU su već postavljene

Za Srbiju je najvažnije da izbegne neoliberalnu zamku i da se ne pretvori u rezervoar jeftine robovske radne snage. U tu zamku je upala Bugarska, delimično i zbog izuzetne korumpiranosti administracije i političara. Poljska je, međutim, primer kako treba dobro ispregovarati svoj prijem u EU i to naročito u sektoru poljoprivrede

Nataša Jokić

Sada, posle redovnog samita u Briselu, možemo da kažemo da je Evropa u više brzina postala model buduće EU koji podržavaju zapadnoevropske države. Ovako Nataša Jokić, dugogodišnja dopisnica Radio Beograda iz Strazbura i Brisela, u jednoj rečenici objašnjava za Magazin Biznis šta buran početak marta 2017. znači za budućnost starog kontinenta. Istočnoevropske članice, za sada, ovaj model izričito odbacuju, dodaje.

– To ne znači da ga neće prihvatiti i da neće o njemu pregovarati. Pre bih rekla da neće imati mnogo izbora.

• Šta zapravo znači Evropa u više brzina?

– Detalji buduće unutrašnje arhitekture EU još nisu poznati. Glavne konture su postavljene i objavljene 6. marta na samitu zapadnoevropske „četvorke“ – Francuske, Nemačke, Italije i Španije. Odmah su ih podržale Holandija, Belgija i Luksemburg.

Reč je o modelu asimetrične federacije koji je Francuska u više verzija nezvanično predlagala i ranije. Evropsko jezgro bilo bi udruženo kroz zajedničku pre svega odbrambenu, poresku, energetsku, socijalnu, diplomatsku i bezbednosnu politiku.

Šta će sve ovo u praksi značiti lakše može da se shvati ako se zamisle koncentrični krugovi, o kojima je nedavno govorio predsednik EK Junker. Dakle, što je više oblasti u kojima jedna zemlja uživa suverenitet, nedeljiv sa evropskim jezgrom – to je evropski krug u kome se ta zemlja nalazi periferniji.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • UNIKREDIT BANKA PODRŽAVA POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE: Poljoprivreda ima veliki potencijal za rast i razvoj
  • KAKO ZADOVOLJSTVO ZAPOSLENIH UTIČE NA POSLOVANJE KOMPANIJE: Radna atmosfera i uslovi rada važniji od plate
  • AVANTAGE MODEL POSLOVANJA SOSIJETE ŽENERAL BANKE: I vreme i novac ulažite sa stilom
  • OD SADA MOGUĆA KUPOVINA LOKALA NA LIZING: Jednostavnije uz nansijski lizing
  • OSNOVAN SAVET ZA OMLADINSKO PREDUZETNIŠTVO: Podrška mladima u biznisu
  • BANKE TROŠE ČAK TRI PUTA VIŠE NA IT SIGURNOST U ODNOSU NA DRUGE ORGANIZACIJE Računi u bankama izloženi napadima socijalnog inženjeringa
  • IZAZOV 2017: Koji će trendovi obeležiti 2017. godinu
  • PITER DRAKER: Umeće raspolaganja vremenom
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2017.
Podelite ovaj tekst: