ISKOSA GLEDANO: Svi predsednikovi snovi

 

NIKAD SUBOTOM: Ponekad mi se stvarno čini da novinare koji dugo pamte treba s vremena na vreme smenjivati, obnavljati, zanavljati, ili kako vam već drago. Ponekad mi se čini – s pravom.

Piše: Ruža Ćirković

Tako ne bi bilo nikog da se u subotu 11. decembra zagrcne od smeha i nežnih sećanja na slične povode i nesrećne epiloge sličnih sastanaka. U neobično vreme, takoreći u nevreme. Kad hoće da nam kažu da ono što vidimo ne vidimo, ono što čujemo ne čujemo i, naročito, ono što osećamo ne osećamo, političari starijih generacija su preferirali noćne sednice. Kao, samo ako je noću, zemljotres je. Legendarna slika prve jugoslovenske premijerke Milke Planinc sa skupštinskim (sitnim) satom iznad glave postala je sastavni deo istorije. Iz vremena kad smo prvi put spoznali da u zaduživanju postoje neke nepremostive granice. Sredinom 2000-tih me jedan viđen biznismen, koji se sad pritajio, ubeđivao da postoji samo jedna granica – dok ti daju. Posle smo spoznali da besplatnog otpisa nema. Ni za Grke?! A neki su se opsetili da nije bilo ni za nas, samo nam na vreme nije rečeno.

Ali da se ja vratim suboti. Dakle, naši aktuelni političari ne cene noćnu romantiku. Samo ako je subotom – bitka je. Takoreći derbi. Dobro, mnogi su posmatrači s kiselom grimasom na licu primetili da je subota, kad se naš predsednik, u pratnji premijera i guvernera, našao sa izabranim biznismenima i omiljenim bankarima, pala baš posle petka kad se nešto nije našao s gospođom Angelom Merkel, nemačkom kancelarkom, a bogami ni sa Austrijancima, našim omiljenim investitorima. Ako izuzmemo Fijat. Ali, bilo je i takvih koji na taj detaljčić nisu obratili pažnju. Što jeste, jeste. Bilo je i onih što ni na izveštaj sa toga sastanka nisu obratili pažnju. Ali su se svi odreda bacili na sliku: je li se predsednik našao sa Miškom? Jer, bez Miška nema ni derbija. Ni izbora. A bogami ni onoga posle izbora. Sve teče, sve se menja, ostaje samo Miško. Neki mi se kunu da su televizije u ovom pogledu sasvim zakazale, ne marim, ionako preferiram štampu.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: