DARKO BABIĆ, DHL SRBIJA: Formula za dve decenije uspeha

Osnovni postulat je veoma jednostavan: prvo, lideri svojim primerom pokazuju kako treba raditi, a drugo je da svojim ljudima omoguće da rade. Treba postaviti sebe tako da dobre osobine daju najbolje rezultate a da osobine koje ne utiču na produktivnost i motivaciju kao i manjkavosti ne budu toliko vidljive

Darko Babić

Kada je početkom decembra 2011. kompanija DHL Srbija obeležila dve decenije poslovanja, u beogradskom hotelu Hajat za oko 500 zvanica, gotovo da nikome nije promakao podatak da je u prošlih 20 godina DHL u Srbiji investirao oko 20 miliona dolara i transportovao oko šest miliona pošiljki širom sveta. Ali, osim tog podatka, gotovo svi prisutni su zapamtili rečenicu iz pozdravnog govora Darka Babića, generalnog direktora DHL Srbija: „Kompanije su kao vino – neke traju dugo i dobijaju na kvalitetu, a neke se pretvore u sirće“.

Recept o tome kako da se kompanija „ne pretvori u sirće“, očigledno dobro zna Darko Babić koji za sebe kaže da je u prošlih 20 godina u DHL Srbija radio sve, od kurirskih poslova do pozicije generalnog direktora. U razgovoru za Magazin Biznis, gospodin Babić kaže da je razlika između uspešnih i neuspešnih u tome što uspešni konstantno rade na sebi. To bi trebalo da bude pravilo za sve ljude:

– Za sve humane korporacije, osnovni postulat postojanja je veoma jednostavan: prvo, lideri svojim primerom pokazuju kako treba raditi, a drugo je da svojim ljudima omoguće da rade. To su dva preduslova koji važe za humane organizacije. Čovek mora svoj DNK da prilagodi sistemu u kojem radi i da zna šta ne sme da radi. Menadžer ne sme da dozvoli da ga organizacija „pojede“. Treba postaviti sebe tako da dobre osobine daju najbolje rezultate a da osobine koje ne utiču na produktivnost i motivaciju kao i manjkavosti ne budu toliko vidljive. Možete nekoga obučiti i podići na viši nivo kompetencija, ali ako ličnost nema sve ono drugo što je potrebno ona nikad neće dati dobre rezultate.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: