KAKVA NAS GODINA ČEKA: Samo da ne bude gore

Sigurno je da će i za državu i za privredu 2012. godina biti na ivici normalnog funkcionisanja. Za kreatore ekonomske politike izazov će biti da drže javne finansije pod kontrolom, privrednici će gledati kako da prežive, a građani neće moći da očekuju rast plata i životnog standarda

Ako ni predsednik Srbije Boris Tadić u predizborno vreme ne može da najavi bolji život, jer smatra da će period pred nama biti veoma težak i da se značajniji rast može očekivati krajem 2013. i početkom 2014. godine – šta onda da kažu ekonomski teoretičari i praktičari? Možda i zbog toga Branislav Grujić, predsednik Kluba Privrednik i koordinator novoformiranog Pokreta za preokret, razgovor za Magazin Biznis počinje rečima: “Daj bože da ostanemo na sadašnjem nivou i ne odemo u recesiju”. Priznaje da je vrlo zabrinut, jer se situacija u Evropi bukvalno menja iz dana u dan.

– Praktično je nemoguće bilo šta sada predvideti – kaže Grujić.

U prilog tome govori i činjenica da smo pre samo tri meseca očekivali ekonomski oporavak u 2012. godini i stope rasta od čak tri odsto. Zbog dešavanja u evrozoni, očekivana prognoza je prepolovljena.

– Ja moram da kažem da privrednici ni tada nisu očekivali toliki ekonomski rast. To su projektovali statističari i oni koji ne žive sa privredom. Građani i privrednici su bili prvi na udaru i nama je bilo jasno da je to nerealno. Međutim, sva naša upozorenja tumačila su se tada kao vapaji prezaduženih kapitalista – objašnjava Grujić.

U optimističnoj verziji nada se, ipak, da krajem 2012. godine stvari mogu da se pokrenu nabolje.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: