VJELIČKA – SREDNJOVEKOVNI RUDNIK U POLJSKOJ: U carstvu kamene soli

Podzemni svet uskih hodnika, lavirinata i džinovskih pećina, kapela sa skulpturama izrađenim od stena soli, zadivljuje jednako kao i restoran na 125 metara pod zemljom

Krakov, grad na jugu Poljske, u samom centru Evrope, na reci Visli, ispod Karpata, pored toga što je poznat po predivnim dvorcima za koje postoje zanimljive legende, još je poznatiji po užasima iz Drugog svetskog rata. Krakov je bio jedan od poljskih gradova u kojima su Nemci formirali geto (obrađeno u filmu “Šindlerova lista”) i nemilosrdno se obračunavali sa Jevrejima i neistomišljenicima. Kada sam krajem oktobra ove godine posetila Krakov i Fijatovu fabriku automobila, pa kada nam je rečeno da ćemo posetiti srednjovekovni rudnik soli, moram priznati da sam bila skeptična. Kako li će ta poseta rudniku soli izgledati? Šta to ima u rudniku što može biti zanimljivo?

Ali sada, kada znam kako izgleda rudnik soli Vjelička (Wieliczka) u neposrednoj blizini Krakova, preporučujem svakome ko tuda prolazi da ga neizostavno poseti. To je istovremeno i čudo prirode i čudo stvoreno ljudskom rukom i umetničko delo i svojevrsna istorija razvoja poljske države.

Dakle, rudnik soli Vjelička je podzemni svet uskih hodnika, lavirinata, džinovskih pećina, jezera pod zemljom, kapela sa skulpturama izrađenim u kristalima soli i bogatom ornamentikom uklesanom u stene soli. Rudnik je od 1978. godine UNESCO uvrstio u listu najvažnijih spomenika kulturne i prirodne baštine sveta. I danas postoje okna koja su još u funkciji, tako da je ovo najstariji aktivni rudnik u Evropi.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: