Италијанска мода из Власотинца

Породица Нутрикато дошла у Србију у време када су сви из ње бежали и изградила фабрику која сада запошљава 150 радника. Овде се месечно сашије око шест хиљада јакни и капута

vlasonticeЛесковачки крај био је познат по текстилној индустрији, али су се са доласком економске кризе једна по једна фабрика гасиле, тако да је нестала већина некадашњих фабрика у Лесковцу, Вучју, Грделици, Лебану и Власотинцу. У последњих неколико година текстил се полако враћа у ове крајеве, а занимљиво је да ову грану покрећу страни инвеститори. Тако је немачки „Фалке“ изградио фабрику чарапа у Лесковцу на месту бивше лесковачке конфекције „Инкол“ и фабрике штофова „Летекс“. Пре тога ту је био кипарски Грк Костас Георгиу који је после неуспелог покушаја да покрене конфекцију побегао у Румунију, оставивши на цедилу око 300 радника. Турци су закупили део „Летекса“ и почели производњу одеће од џинса, уз наговештај да ће изградити нову фабрику фармерица и јакни, за шта им је град већ одобрио грађевинско земљиште.
И док се Немци и Турци још уходавају у послу, Италијани у Власотинцу увелико производе тешку конфекцију – јакне и капуте за светско тржиште. Реч је о „Групи Фиорентино“ која је нову фабрику изградила 2006. године. Прошле године капацитети су проширени, тако да сада упошљава 150 радника који месечно сашију око шест хиљада јакни и капута.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: